6'lı masadan Gezi Parkı Davası kararına tepki

Muhalefet kanadından Gezi Parkı Davasında mahkemenin verdiği karara tepki geldi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal ve İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz Gezi Parkı Davası'nda verilen mahkumiyet kararlarını eleştirdi.

"Uzun tutukluluk süreleri ile adaleti örselerseniz, çelişkili kararlarla hukuku hiçe sayarsanız verdiğiniz hükme saygı kalmaz" ifadesini kullanan Davutoğlu şöyle devam etti: 

Yargı siyasi güce değil, siyasi güç adalete dayanmak zorunda. Yargının içerde ve dışarda itibarını tesis etmek demokratik siyasetin en temel önceliğidir.

Uysal: Herkes için "Adalet" diyoruz

DP Genel Başkanı Uysal da tepkisini Sosyal medyadan dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paylaşımında "Dün Gezi davası ile alakalı karar da gösterdi ki iktidar, korku kol gezinsin, muhalefet için Türkiye tekinsiz bir yer olsun istiyor" ifadesine yer veren Uysal şöyle devam etti:

Seçimler yaklaştıkça iktidar her türlü yöntemi deneyecektir" derken bunu da kastediyordum.

İktidar, verdiği kanun teklifleri ile siyasal muhalefeti, mahkemeler aracılığıyla aldığı politik kararlarla toplumsal muhalefeti susturma derdinde.

Adaleti ve demokrasiyi işler hale getirmek yerine korkuyu yerleştirmek derdinde.

"Bırakalım, maruz kalan düşünsün" anlayışı ile bu cendereden kurtulma imkanımız yok!

O nedenle "herkes için Adalet" diyoruz, "herkes için demokrasi" diyoruz.

Poyraz: Dönemin FETÖ’cü emniyet, yargı ve mülki idare amirlerinin bu süreçten vareste tutulmasını tarihe not düşüyoruz

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz da yaptığı yazılı açıklamada "Dönemin FETÖ’cü emniyet, yargı ve mülki idare amirlerinin ise bu süreçten vareste tutulmasını tarihe not düşüyoruz" dedi.

Poyraz şunları kaydetti:

Türk Silahlı Kuvvetleriyle, Emniyet teşkilatıyla, istihbarat birimleriyle, tarafsız ve bağımsız yargısıyla ve diğer tüm kurumlarıyla uzun yıllara sari “'erörle Mücadele Deneyimi' olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm bu tecrübelerine rağmen; 2013 yılından bugüne kadar yani 9 yıl sonunda soruşturma ve kovuşturmada mahkeme ancak dün bir karar verebilmiştir.

Nitekim; tüm Türkiye’nin gözleri önünde ve yakından takip ettiği “Gezi” sürecinin vatandaşlarımızın çevre duyarlılığı ile ortaya koydukları bir demokratik tepki olduğu, dönemin iktidarının gözbebeği olarak muhafaza edip, ne istedilerse verdiği FETÖ mensubu emniyet, mülki idare ve yargı mensupları ile terör örgütleri tarafından enfekte edildiği gerçeğinin göz ardı edilmesini, dönemin FETÖ’cü emniyet, yargı ve mülki idare amirlerinin ise bu süreçten vareste tutulmasını da tarihe not düşüyoruz.

Kamuoyuna açık kaynaklardan alınan bilgiler ışığında mahkeme tarafından 9 yıl sonra öyle bir karar verilmiştir ki;  Daha önce 'Hükümeti Devirmeye Kalkışmak” suçundan BERAAT kararı alan şüpheli Müebbet Hapis Cezası ile cezalandırılmış, Beraat kararı aldıktan hemen sonra 'CASUSLUK' suçundan tutuklanan aynı şüpheli “Casusluk” suçundan BERAAT etmiştir.

Yargılamayı yapan heyetten bir üyenin tane tane yazdığı muhalefet şerhini okuduğumuzda ise adalet duygusuna, vicdana, hukuka ve ülkemizin düşürüldüğü duruma ilişkin endişelerimiz derinleşmiştir.
Kararı veren heyetin gerekçeli kararını görmeden, deliller ve değerlendirmeyi okumadan lehe ve aleyhe manşetler üzerinden ithamda bulunmak elbette doğru değildir. 

Ancak medyaya yansıyan muhalefet şerhindeki hususlar doğru ise; yargının tarafsız ve bağımsızlığına müdahaleden daha da ötesi bizzat yargılamayı yapan yargı mensuplarının, muhakeme yetki ve yeteneklerini terk ettikleri anlamına gelir ki, bu daha da vahim bir durumu ortaya koymaktadır. 

Ancak, İstinaf, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM süreçleri vardır. Hukuka, adalete, yargının bağımsız ve tarafsızlığına inanan ve mesleki duruşlarını hatta hayatlarını buna hasretmiş yargıçların böyle bir kararı objektif bir şekilde değerlendireceklerine olan umudumuz ve inancımız devam etmektedir. 

Babacan: Alınan kararın hukuki hiçbir açıklaması yoktur

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da Gezi Davası kararını eleştirdi.

Babacan paylaşımında “Osman Kavala'ya ve diğer sanıklara yapılan büyük haksızlık hepimizin vicdanını yaralamıştır. Alınan kararın hukuki hiçbir açıklaması yoktur. Ülkemizi öfkeye ve kine teslim etmeyeceğiz. Demokratik hukuk devletinde özgürce yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU