Körfez’de misilleme muamması: İran gemilerinin İngiliz petrol tankerini durdurmaya çalıştığı iddia edildi, Tahran yalanladı

İngiliz donanmasına bağlı fırkateynin İran gemilerinin geri çekilmesi için “sözlü ikazda” bulunduğu ileri sürüldü. İran Devrim Muhafızları iddiaları kabul etmese de “yabancı gemilere el koyma yetkilerini” hatırlatmayı ihmal etmedi

İngiltere'nin Cebelitarık açıklarında İran'a ait olduğu belirtilen tankere el koymasının ardından Tahran'dan misilleme tehdidi gelmişti (Reuters)

İngiliz enerji şirketi BP’nin bir petrol tankerini “İran’dan misilleme gelir” diye Basra Körfezi’nde tuttuğu haberlerinin üzerinden çok geçmeden gündem yeni iddialarla hareketlendi. İran Devrim Muhafızları’na bağlı 5 geminin söz konusu tankeri Hürmüz Boğazı’nda “durdurma girişiminde bulunduğu” ileri sürüldü. Haberi yalanlayan Tahran’dan “gerilim çıkarmak istiyorlar” açıklaması geldi.

İran’a ait 5 geminin BP’nin British Heritage adlı tankerine yaklaşarak gemiyi İran sularına yakın bir noktada durdurmak istediği ancak İngiliz Kraliyet Donanması’na ait bir savaş gemisinden telsizle verilen “sözlü uyarıların” ardından geri çekildiği iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberine göre Amerikalı bir savunma yetkilisi, tankere eşlik eden HMS Montrose adlı İngiliz donanmasına bağlı bir fırkateynin “silahlarını (İranlı) gemilere doğrulttuğunu” söyledi.

İsminin gizli tutulması kaydıyla konuşan bir diğer Amerikalı yetkili de “Bu bir taciz ve geçişe müdahale etme girişimidir” dedi.

İranlı 3 geminin petrol tankerinin yolunu kesmeye çalıştığını kaydeden İngiliz hükümetinin açıklamasındaysa “Bu eylem karşısında kaygılıyız ve İranlı yetkilileri bölgedeki ortamı yatıştırmaya çağırmayı sürdürüyoruz” ifadeleri yer aldı.

The Independent’ın gelişmenin yaşandığı sırada irtibata geçtiği İngiliz Savunma Bakanlığı’ndan bir cevap gelmedi.

İranlı bakan: Zayıflıklarının üstünü örtme çabası

Gündeme gelen iddialara İran’dan yanıt gecikmedi. Press TV’de yer alan habere göre Reuters’a konuşan iki ABD’li yetkilinin açıklamalarını yalanlayan İran Devrim Muhafızları, Basra Körfezi’ndeki gemilerinin her zamanki görevlerini yerine getirdiğini öne sürdü.

“Son 24 saatte İngilizlere ait olanlar dahil yabancı gemilerle karşı karşıya gelmek gibi durum yaşanmamıştır” diyen Devrim Muhafızları, “kendilerine ait donanmanın bu yönde bir emir verilmesi halinde devriye görevinde bulunduğu bölgedeki yabancı gemilere el koyma yetkisi olduğunu” da ekledi.

Sıcak gelişmeyle ilgili konuşan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise “Bu iddiaları ortaya atanlar ‘zayıflıklarının üstünü örtmeye’ çalışıyor. Görünüşe bakılırsa İngiliz tankeri geçişini yaptı. Söyledikleri sözler ve iddiaları gerilim yaratmak için. Bu ithamların hiçbir değeri yok” dedi.

İngiliz gemisi “el konur endişesiyle U dönüşü yapmıştı”

İngiliz enerji şirketi BP’nin bir petrol tankerini İran’ın el koyması endişesiyle Basra Körfezi’nde tuttuğu belirtiliyordu. Bloomberg’e göre Irak’ın Basra Petrol Terminali’ne gitmek üzere yola çıkan British Heritage adlı geminin 6 Temmuz’da bir anda U dönüşü yaparak güvenliği için rotasını Suudi Arabistan sahillerine çevirdiği ifade edilmişti.

Haber sitesi İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri’nin geçen hafta Cebelitarık açıklarında Akdeniz’e giriş yapan İran’a ait bir petrol tankerine el koymasının ardından İngiliz enerji devinin Tahran’ın misillemede bulunmasından endişe duyduğunu aktarmıştı.

 

HMS Montrose Reuters.PNG
HMS Montrose fırkateyni (Reuters)

 

Ruhani: Madem korkuyorsunuz neden böyle işlere kalkışıyorsunuz?

Tahran yönetimi son gelişmeden yalnızca saatler önce, geçen hafta Grace 1 adlı petrol tankerine el konmasından sonra İngiltere’nin “bu işin sonuçlarıyla” yüzleşeceği uyarısında bulunmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bahsi geçen dev tankerin Suriye’ye petrol taşıyarak Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarını ihlal ettiği şüphesiyle Cebelitarık açıklarında İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri tarafından el konmasının “bayağı ve hatalı” bir eylem olduğunu belirtmişti.

Ruhani, “Güvensizliği başlatan sizsiniz (İngiltere) ve bu işin neticelerini göreceksiniz. Şimdi o kadar umutsuz bir vaziyettesiniz ki tankerlerinizden birinin bölgede hareket etmesi için (onlara eşlik etmeleri adına) korkunuzdan fırkateynlerinizi göndermek zorundasınız. Öyleyse ne diye böyle eylemlere kalkışıyorsunuz?” demişti.

El konan geminin kendilerine ait olmadığını iddia eden Zarif’se tankerin sahibi her kim olursa olsun kanuni yolların izlenmesi gerektiğini söylemişti.

The Independent, Press TV ve ajanslardan yararlanılmıştır

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU