AB'den Türkiye'ye yaptırım taslağı: Krediler gözden geçirilecek, üst düzey toplantılar ertelenecek, destek azaltılacak

AB Konseyi Başkanı Tusk, Doğu Akdeniz'de tansiyonun yükselmesi nedeniyle AB'nin dayanışma içinde Türkiye'ye cevap vereceğini söyledi

Fotoğraf: Reuters

Reuters haber ajansı, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yaptığı sondaj çalışmalarıyla ilgili hazırladığı taslakta, Türkiye ile üst düzey diyaloğu askıya alınacağını duyurdu.

Pazartesi günü AB'nin dışişleri bakanlarının görüşeceği taslak, Brüksel'deki daimi temsilciler tarafından onaylandı.

Taslakta, Avrupa Yatırım Bankası'ndan Türkiye'ye verilen kredilerin gözden geçirilmesinin istenmesi yer alıyor. Ayrıca, AB'nin Türkiye ile üst düzey diyalog toplantılarını erteleyeceği ifade edilirken, Kıbrıs açıklarındaki sondaj çalışmaları nedeniyle Türkiye ile hava taşımacılığı görüşmelerinin durdurulması da planlıyor. 

'Sınırlayıcı tedbirler'

Öte yandan, Avrupa Birliği'ne katılım öncesi Türkiye'ye verilen desteğin 2020 yılında azaltılması da taslakta yer alırken, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de sondaj faaliyetlerine devam etmesi halinde daha sınırlayıcı tedbirler alma konusunda da değerlendirme yapılacak.

İlk işareti Tusk vermişti

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk da, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Reuters'in duyurduğu taslağın işaretini vermişti.

Tusk, "Türkiye ile olumlu komşuluk ilişkileri sürdürme konusundaki iyi niyetimize rağmen tansiyonun yükselmesi üzerine ve AB üyesi Kıbrıs'ın egemenliğini ihlal edecek şekilde adım atılması, AB'nin daha önce kararlaştırıldığı gibi dayanışma içinde bu duruma cevap vermesine neden olacaktır" demişti.

 

Independent Türkçe
 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU