NASA, Ay'a gidecek astronotlar için çanta tasarladı

Prototipin yeni deneylerle daha da geliştirileceği ifade edildi

Sırt çantası hem haritalama ve yön bulma görevleri için hem de eşya taşımak için kullanılabilecek (NASA)

NASA, gelecekte Ay’a gidecek astronotların kullanması için yenilikçi bir sırt çantası geliştirdi.

Yarı cihaz yarı sırt çantası olan icat, insan kaşiflerin Ay yüzeyinde harita çıkarmasını ve orada keşfettikleri benzeri görülmemiş ayrıntıları Dünya’daki görev kontrol merkezine aktarmasını sağlayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cihaza "Kinematik Navigasyon ve Haritacılık Sırt Çantası" adı verildi. 

Çanta,  lazer darbeleri aracılığıyla nesnelerin uzaklığını algılamaya yarayan LIDAR sistemiyle donatıldı.

NASA'dan gezegen bilimcisi Michael Zanetti, "Hem sensör hem navigasyon hem de haritalama için santimetre düzeyinde hassasiyete sahip, ultra yüksek çözünürlüklü 3D haritalar oluşturabilen ve onlara zengin bir bilimsel bağlam verebilen bir ölçme aracı" diye konuştu:

Ayrıca, Ay gibi GPS kullanamadığımız bir ortamda astronotların ve gezici araçların güvenliğini sağlayacak, uzak yer hedeflerle aradaki mesafeleri belirleyecek ve kaşiflere gerçek zamanlı olarak ne kadar yol geldiklerini ve hedefe ne kadar yol kaldığını gösterecek.

Uzay ajansı sırt çantasını geliştirmek için teknoloji firmaları Torch Technologies ve Aeva’yla ortaklık kurdu. Prototipin yeni deneylerle daha da geliştirileceği ifade edildi.

Zanetti, "Biz insanlar, çevredeki belirli bir bina, bir ağaç korusu gibi işaretlerine dayanarak kendimizi yönlendiririz" dedi.

Ancak bu şeyler Ay'da mevcut değil.

"Bu cihaz, yüzeyde sürekli dolaşacak kaşiflerin hareketlerini, yönlerini ve uzak zirvelere veya operasyonların yapılacağı noktalara yönelimlerini belirlemelerini sağlayacak" diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hatta benzersiz bir mineral buldukları belirli noktaları bile bu sayede işaretleyebilirler. Böylece diğerleri daha fazla çalışmak için kolayca o noktaya gelebilir.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Gizmodo

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU