Sevgili Elon Musk, net servetin ahlaksızca: Bunu haklı çıkarmaya çalışmaktan vazgeç

Her üç kişiden birinin temiz içme suyuna erişiminin olmadığı bir dünyada multimilyarderlerin var olduğu gerçeği bile tam bir parodi

Şunu açıklığa kavuşturalım: Elon Musk'ın şu an bir evi yoksa, tercihen yoktur (Reuters)

Anlaşılan o ki, Tesla'nın CEO'su ve en üst düzey tech-bro (teknik alanda çalışan, genellikle sosyal becerilerden yoksun erkekler için kullanılan ifade -ed.n.) Elon Musk, dünyanın en zengin kişisi olmakla yetinmeyip yaşam tarzının ne kadar sade olduğuyla bizi de etkileme ihtiyacı duyuyor.

18 Mart Pazartesi günü bir TED söyleşisinde konuşan Musk şöyle dedi:

Şu an bir evim bile yok, gerçekten arkadaşlarımın evlerinde kalıyorum. Yatım yok, tatile pek çıkmıyorum, yani kişisel harcamalarım yüksek değil. Tek istisna uçak ama uçak kullanmazsam da çalışmaya daha az vaktim kalır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biraz sempati gösterin! Dünyanın en zengin kişisinin bir evi yok! Ya da bir yatı!

Şunu açıklığa kavuşturalım: Elon Musk'ın şu an bir evi yoksa, tercihen yoktur. Belki de ilişkilendirilebilir görünme çabasıyla yaptığı yanıltıcı yorumları, bugüne kadar evsizliği tecrübe etmiş ya da bir konutta güvencesizce yaşamış herkesin yüzüne atılan bir tokat. Musk tek odalı bir dairenin depozitosunu karşılayacak kadar parayı bir araya getirmede pek de zorlanıyor sayılmaz. Bunun gerçeklikten uzak olduğunu söylemek bile yetersiz kalır.

Musk, "dönüşümlü olarak arkadaşlarının boştaki yatak odalarında kaldığı" lafını TED'in Chris Anderson'unun milyarderlerden "fazlasıyla rahatsız olan" kişilerle ilgili sorusundan sonra etti. Şunu da söyledi:

Elbette, kişisel tüketimin için yılda milyarlarca dolar harcıyor olsam bu da sorunlu olurdu ama durum böyle değil.

Korkarım Musk olayı anlayamamış. "Kişisel tüketimi" unutun, net serveti (tahminen 265 milyar dolar kadar) özü itibarıyla nahoş. Halihazırda gezegendeki çoğu kişi yoksulluk çekiyor. İnsanların üçte ikisi günde 10 dolardan az harcayarak yaşıyor. Her 10 kişiden biriyse günde 1,5 sterlinden (yaklaşık 28 TL) az parayla geçiniyor.

Musk, bir kişinin hayatı boyunca harcayabileceğinden (100 yıl boyunca günde bir milyon sterlin harcasa bile) daha büyük ve yaklaşık 100 ülkenin GSYİH'sinden daha fazla servet biriktirdi, ki dünyadaki açlığı sonlandırmak için bu servetin yalnızca 4 milyar 600 milyon sterlinlik (yaklaşık 87 milyar TL) kısmına ihtiyaç duyuluyor. Her üç kişiden birinin temiz içme suyuna erişiminin olmadığı bir dünyada multimilyarderlerin var olduğu gerçeği bile tam bir parodi.
 


Bana sadece kıskanç olduğumu ya da başarıya ulaşan ve işleri iyiye giden kişilerle muhtemelen sorun yaşadığımı söyleyecek bir yanıt vermek için siz kalemlerinizi açmadan önce şunu açıklığa kavuşturayım: Mesele bu değil. Devasa miktarlarda servet istiflemenin özünde yanlış olduğunu düşünüyorum. Musk savunulamazı savunuyor.

Eşitsizlik, sosyal bir beladır. Acı, sefalet, sağlıksızlık ve erken ölüm demektir. Musk'ın fosil yakıtları yalayıp yutan özel bir jeti ve Twitter'ı satın almak için verdiği 43 milyar dolarlık bir teklifi varken, hayatının şu veya bu şekilde basit ya da sade olduğu numarasını milyarderler kulübü dışındaki kimse ciddiye almıyor olmalı.

Musk, Twitter'da servet ve vergilendirme gibi meselelerde birilerine (dikkate değer örnekler arasında Bernie Sanders ve Elizabeth Warren var) çatmakla meşhur, o yüzden bu onun biraz hassas bir noktası olabilir.

Ne yazık ki, hayırseverlik sicili diğer milyarderlere kıyasla zayıf (kusura bakmasın!) olarak değerlendiriliyor ve geçen yıl kasımda bağışladığı 5 milyar 740 milyon dolarlık Tesla hissesi de vergi hesabında muazzam miktarda düşüşe neden olmak gibi ek bir faydaya sahipti. Bu bence tam anlamıyla diğerkamlık diye bağırmıyor.

Musk'ın aşırı seviyedeki zenginliği sağduyu yetilerini de mi etkiledi? Gerçekten de şu anda bir evi (veya yatı) yok ve sadece iş için özel bir jeti var diye servetinin sorunlu olmadığına inanıyor mu?

Musk'ın dünyanın ilk trilyoneri olacağı tahmin ediliyor. O akıllara durgunluk veren, kavranılamaz dönüm noktasına ulaştığında "kişisel tüketiminin" ne kadar sorunsuz olduğu martavalını okumaktan vazgeçip geçmeyeceğini merak ediyorum.

Benim mükemmel dünyam açlık çeken veya kirli su içtiği için kolera ya da dizanteriden ölen çocukların olmadığı; kimsenin evsiz barksız, karton parçalarına sarılarak uyumak zorunda kalmadığı bir yer. Ve milyarderlere de yer yok.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU