AB, Rusya'nın savaş suçu işlediğine dair kanıtlar için harekete geçiyor

AB Komisyonunun teklifinin hayata geçmesi için AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından müzakere edilerek kabul edilmesi gerekiyor

11 Nisan 2022'de sivil bir kurbanın cesedi Kiev bölgesinin Andriivka köyündeki evlerinin yakınındaki sığ bir mezardan çıkarılması sırasında kurbanın eşi yetkililer tarafından teselli ediliyor / Fotoğraf: AFP

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediğine dair kanıt toplamak için AB Ceza Yargılaması İş Birliği Kurumunun (Eurojust) yetkisinin güçlendirilmesi amacıyla teklif sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Eurojust adlı kurumun yetkisinin artırılmasıyla Ukrayna'daki savaş suçlarına ilişkin delillerinin toplanması, korunması ve paylaşılması konusundaki yasal çerçeve hazırlanmış olacak. Eurojust, çalışmalarında Europol ile koordinasyon içinde olacak ve iş birliği yapacak.

AB Komisyonu, Ukrayna'da şu anda çatışmanın devam etmesi nedeniyle savuş suçlarına dair kanıtların güvenli şekilde korunmasının önemine dikkati çekti. AB'nin açıklamasında, Eurojust adlı kurumun marttan beri AB'nin Ukrayna'daki savaş suçları konusunda çalışmalarını sürdüren soruşturma ekibine destek verdiği aktarıldı.

AB Komisyonunun teklifinin hayata geçmesi için AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından müzakere edilerek kabul edilmesi gerekiyor.

AB yönetimi, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğini belirterek bu suçların sorumlularından hesap sorulacağını ifade ediyor.

Daha önce de ABD Başkaı Joe Biden, Japonya Hükümeti ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaş suçundan yargılanması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuşlardı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU