Türkiye Gazetesi: Şam ile görüşme trafiği devam ediyor, 15-20 ay içinde 1,5 milyon Suriyelinin ülkesine dönmesi hedefleniyor

Esad rejimi ile başlayan diplomatik görüşme trafiğinde Türkiye’nin öncelikli talebi, resmî nüfus ve tapu kayıtlarının 2011 öncesi baz alınarak yenilenmesi

Türkiye, Suriyeli sığınmacıların bayramlaşma için ülkelerine gidişlerine bu yıl sınırlama getirdi / Fotoğraf: AA

Türkiye gazetesi, "Türkiye'nin 15-20 ay içinde terörden arındırdığı bölgelerle birlikte Esad tarafında şartları olgunlaştırarak 1,5 milyon sığınmacının ülkesine dönmesini amaçladığını" yazdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye gazetesinde yer alan Yılmaz Bilgen imzalı haberde, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların güvenli geri dönüşüne yönelik girişimlerini hızlandırdığı belirtildi. 

Haberde, şu ifadelere yer verildi:

Fırat Kalkanı, Barış Pınarı ve Zeytin Dalı Harekât bölgelerinde organize sanayi inşa projelerinde büyük aşama kaydedilirken aynı koridorda Katar'ın fonladığı 200 bin konutun saha analizleri yapıldı, proje ihale aşamasında. Şam kanadı ile mülteciler ve terör örgütü PKK koruları başta olmak üzere görüşme trafiği de devam ediyor. Şam'ın PKK işgal hattına yapılacak bir terör operasyonunu kuzey ve doğu (Deir el-Zor, Rakka ve Menbiç) aksından desteklemesini isteyen Türk tarafı, tüm petrol ve gaz alanlarının yeniden Şam'ın kontrolüne geçmesi ve tüm arama, işleme, nakil ve ihraç konusunda destek taahhüdünü de tekrarladı. Bu projeye paralel olarak Esad bölgelerinde de güvenli havzaların oluşturulması iki ülke temsilcileri arasında yapılan görüşmelerin bir diğer konu başlığı. BAE, Suudi Arabistan, Cezayir ve Ürdün'ün Şam-Ankara görüşme trafiğine diplomasi desteğini artırırken bazı liderler, Erdoğan ve Esad arasında doğrudan (telefon) görüşme zemini oluşturma amaçlı girişimlerini sürdürüyor. Türkiye, TSK ve Suriye Millî Ordusu'nun terörden arındırdığı bölgelerle birlikte Esad tarafında şartları olgunlaştırarak önümüzdeki 15-20 aylık dilimde 1,5 milyon mültecinin ülkesine dönüşünü hedefliyor

turkiye.jpg
Türkiye Gazetesi, haberi bugün manşetinden verdi / Görsel: Türkiye Gazetesi 25 Nisan 2022 tarihli baskısı

2011 öncesi baz alınacak

Habere göre, Şam rejimi ile başlayan diplomatik görüşme trafiğinde Türkiye'nin öncelikli talebi, resmî nüfus ve tapu kayıtlarının 2011 öncesi baz alınarak yenilenmesi. 

Ankara'nın hesabı geri dönüş hâlinde verilecek can ve mal güvenliği teminatı ile 700 bin Suriyelinin döneceği yönünde. Bu konuda atılacak adımlar arasında siyasi, güvenlik konularında alınacak mesafeyi ekonomik işbirliği takip edecek.

Suriyeli sığınmacılar konusunda poltika değişikliği

Yaklaşık bir ay önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu'nun "Suriyeli sığınmacıları davul zuna ile ülkelerine geri göndereceğiz" açıklamaısna, "'Biz seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz' diyor. Biz göndermeyeceğiz" şeklinde yanıt veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önceki hafta grup toplantısında "Önümüzdeki bayram günlerinde ülkelerine gidebilen Suriyeli sığınmacıların tekrar geri dönmesine gerek yoktur" demesinin ardından söylemini değiştirdi.

Erdoğan,geçtiğmiz haftaki  AK Parti Meclis Grup Toplantısı sonrası gazetecilerin Suriyeli sığınmacılar hakkındaki sorularını yanıtlarken, "Kuzey Suriye'deki briket evlerin bitmesiyle birlikte oraya dönüşü sağlayacağız ve kendileri de oraya gönüllü olarak dönecektir" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Ramazan Bayramında Suriyelilerin bayramlaşma için ülkelerine gidişlerine kısıtlama getirildiğini açıkladı.

 

Türkiye Gazetesi, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU