Doğu Türkistan için 22 ülkeden ortak bildiri... İmza atanlar arasında hiçbir İslam ülkesi yok

Aralarında ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin de olduğu 22 ülkenin Doğu Türkistan'daki kamplarında zorla tutulan Uygurların serbest bırakılması için ortak bir bildiriye imza attı.

Fotoğraf: Reuters

Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip 22 ülke, imzaladıkları ortak bir bildiriyle Çin'in kuzey batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde (Doğu Türkistan) yer alan toplama kamplarındaki zorla alıkoyma ve Müslümanlara ve azınlıklara yönelik hak ihlallerinin bir an önce son bulması için Pekin yönetimine çağrıda bulundu. 

Çin’in uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan mektupta “Sincan ve Çin genelinde din ve inanç özgürlükleri de dâhil olmak üzere insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı göstermeye çağırıyoruz” denildi. 

22 ülkenin temsilcileri, “Çin'i, Sincan'da Uygur Türkleri ve diğer Müslüman topluluklara mensup azınlıkları keyfi gözaltılardan, serbest dolaşım haklarını ellerinden almaktan uzak durmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyükelçilerinin imzasının bulunduğu 22 ülke sırasıyla şöyle: ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Estonya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Japonya, Kanada, Kuzey İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Norveç ve Yeni Zelanda. İmzacı ülkeler arasında herhangi bir İslam ülkenin temsilcisinin imzası bulunmuyor. Ancak ileriki dönemlerde bu ülkelerin sayısının artması bekleniyor. 


İnsan Hakları İzleme Örgütü Cenevre Direktörü John Fisher, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu'na yazılan mektubun bir ilk olma özelliği taşıdığını söyledi.  2016’da imzalanan ortak bildiriye ise 12 ülke katılmıştı. 

“Hükümetler, Doğu Türkistan’da milyonlarca insanın acı çekmesini, ailelerin dağılmasını ve korku içerisinde yaşamasını görüyor” diyen Fisher, ortak bildirinin Pekin yönetiminin uluslararası denetimden kaçabileceğini düşünmesinin yanlış olduğunu ifade etti. 

Mektupta kamplarda tutulanların serbest bırakılmasının yanı sıra Çin yönetiminin BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile işbirliği yapması konusunda çağrı da bulunuluyor. 

Çin'in dünyaya “eğitim merkezi” olarak açıkladığı toplama kamplarında İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün verilerine göre 1 milyon civarında Uygur Türkü zorla tutuluyor.

Diasporadaki Uygurlar, asimilasyon ve kültürel soykırım olarak tanımladıkları toplama kamplarına götürülen kişilerin çocuklarının ellerinden alındığını ve bir daha göremediklerini belirtiyor.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU