Süper Lig'de küme düşme kaldırılmalı mı?... Gökçe: Sporun kurallarına, geleneklerine saygısızlıktır

Önce Kulüpler Birliği'nde sonra TBMM'de gündeme getirilen 'küme düşme kaldırılsın' önerisi tartışılıyor. Spor yazarı Attila Gökçe, Türk futbolunda yeniden gündeme gelen küme düşme konusunu ve sorunun TBMM'ye taşınmasını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Süper Lig'de bu sezon küme düşmenin kaldırılması konusu sıkça gündeme getiriliyor / Fotoğraf: AA

Türkiye'de bu sezon futbol kamuoyunun gündemi saha dışı olaylarla birçok kez gündeme gelmiş ve yaşananlar haftalarca tartışılmıştı.

Ekonomik sorunlar, yayın ihalesi, hakem kararları, hakem atamaları, MHK'nin 13 hakemin görevine son vermesi, TFF Hukuk Kurulu Başkanı Mehmet Baykan ve TFF Başkanı Nihat Özdemir'in istifaları Türkiye'nin en önemli gündem maddeleri halini aldı.

Şimdi ise tüm bu yaşananlar gerekçesiyle bu yıl küme düşmenin kaldırılması önerisi kamuoyunun gündeminde. 

Bir süre önce Çaykur Rizespor ve Yeni Malatyaspor Başkanlarının dile getirdiği küme düşmenin kaldırılması konusu, hafta içi Kulüpler Birliği Vakfı'nın iftarında da tartışıldığı haberleri medyada yer buldu.

Konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmezken küme düşme kaldırılsın önerisine Trabzonspor ve Beşiktaş'ın destek verdiği, Fenerbahçe, Galatasaray ve Başakşehir ise karşı çıktığı ileri sürüldü.

 

 

TBMM'ye taşındı, Cumhurbaşkanı Erdoğan işaret edildi

Süper Lig'de bu sezon küme düşmenin kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, konuyu TBMM'ye taşıdı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı işaret etti.

TBMM'de konuya ilişkin görüşlerini aktaran Fendoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Türk futbolunda son günlerdeki gelişmeler kamu vicdanını rahatsız etmiş, öncelikle 13 hakemin istifası, daha sonra mahkeme kararıyla geri dönmesi, daha sonra Futbol Federasyonu Başkanı'nın istifası, MHK eğitimci hocası Jaap Uilenberg'in görevden ayrılması ve son olarak da MHK Başkanı'nın istifasıyla Türk futbolunda kamu vicdanlarında soru işareti bırakacak istifalar silsilesi gerçekleşmiştir. Bu konuda bu yılki küme düşmenin kaldırılmasını hassaten ve şehirlerimiz adına Sayın Cumhurbaşkanımızdan talep ederim. Altay, Çaykur Rizespor, Göztepe ve Yeni Malatyaspor'un önümüzdeki dönemde ligde kalmasını temenni ederim.

Bu sene küme düşmenin kaldırılıp kaldırılmamasıyla ilgili TFF, Kulüpler Birliği Vakfı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ya da Cumhurbaşkanlığı'ndan henüz resmi bir açıklama gelmedi ancak konu futbol kamuoyunda sıkça tartışılıyor.

 

Attila Gökçe-Twitter.jpg
Attila Gökçe / Fotoğraf: Twitter

 

"Bu konu sporun kurallarına, geleneklerine, organizasyon disiplinine saygısızlıktır"

Spor yazarı Attila Gökçe, küme düşme kaldırılsın önerisini, bu sonucun futbola yansımalarını ve siyasetin konuya müdahil olmasını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Küme düşmenin kaldırılması teklifini yorumlayan Gökçe, "Bu konu kamu vicdanına karşı saygısızlıktır. Sporun kurallarına, geleneklerine, organizasyon disiplinine saygısızlıktır. Siyasetçilerimiz sporu uzun yıllar boyunca kullandılar. Sonra Futbol Federasyonu'nun özerkliğinin kabul edilmesiyle küme düşme, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sportif bir disiplin haline geldi" diye konuştu. 

"Küme düşmenin kaldırılması olayı yaşandı ve topal bir ligimiz oldu"

Pandeminin etkili olduğu ve maçların uzun süre ertelenmek zorunda kalındığı 2019-20 sezonunda küme düşmenin kaldırıldığını hatırlatan Gökçe, şu ifadeleri kullandı:

Bir önceki yıl pandemi gerçeği nedeniyle kamu vicdanında da yerini bulan bir küme düşmenin kaldırılması olayı yaşandı ve topal bir ligimiz oldu. Şimdi önümüzdeki yıl da topal bir lig yaşayacağız. Geçen yıl 21 takım vardı biliyorsunuz. Bu yıl 20 takım, gelecek yıl 19 olacak. Sonra 18'e düşecek. Ligdeki takım sayısı 18'dir, bellidir. Şu veya bu nedenle 'şehirlerimizin derdi, tasası' diyerek o kulüplerin nasıl yönetildiğine, niye bu hallere geldiğine bakmadan, Sayın Cumhurbaşkanı'ndan duygusal bir yaklaşımla şefaat dilemek bence spora karşı saygısızlıktır. Bu devleti her işe bu kadar karıştırmayalım. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Avrupa'da eski yerini kaybetmiş futbolumuza hiçbir yararı olmaz" 

Küme düşmenin kaldırılması durumunda gelecek yıl 23 takımla oynatılacak Süper Lig'in bu durumdan nasıl etkileneceğini de değerlendiren Gökçe, sözlerini şöyle noktaladı:

Süper Lig'de 18 takımdan fazlası her zaman azalan ilgi, uzayan sezon yorgunluğu ve sakatlıkları getirir. Artı Avrupa'da eski yerini kaybetmiş futbolumuza da hiçbir yararı olmaz. Oyunun kalitesi düşer. Hepimiz aklımızı başımıza almak zorundayız. Sayın milletvekilinin duygusallıktan arınıp biraz daha sorumlu ve spor disipliniyle olaya yaklaşmasını dilerim. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu çağrıya kayıtsız kalmasını beklerim. O çünkü eski bir futbolcu, bir sporcu. Her yıl bu dilekçe tekrarlanabilir. Böyle şey olmaz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU