Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Yangınla mücadelede dünyada açık ara farkla birinciyiz, hedefimiz 13 dakika müdahale süresini 10 dakikaya indirmek

Bakan Pakdemirli, Dalaman'da başlayıp Göcek'e yayılan yangının ardından Türkiye'deki yangınlara müdahale ile ilgili açıklama yaptı

Muğla'nın Dalaman ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan yangın bu sabah saatlerinde kontrol altına alındı. 

Yerleşim birimlerini tehdit eden yangında can kaybı yok. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Akşam saatlerinde helikopter uçuşu olmadığından söndürme çalışmaları karadan devam etti" dedi, alevleri söndürme çalışmalarına 500'den fazla kişi katıldı. 

Dalaman'dan Göcek'e yayılan orman yangını ile ilgili 350 hektar genişliğinde bir alanın yandığı belirtiliyor.

Bakanlık ise resmi rakamın söndürme ve soğutma çalışmalarının tamamlanmasının ardından duyurulacağını açıkladı. 

 

Pakdemirli AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli, Rusya ziyaretinin ardından geldiği bölgede gazetecilere yangına 13 dakikada müdale edildiğini söyledi, hem son tabloyu aktardı hem Türkiye'de yangın ile mücadele ile ilgili bazı istatistiki veriler paylaştı, son yangının ülke tarihinin en büyük yangını olmadığını belirtti: 

Bu yangın büyüklük itibariyle çok büyük bir yangın olmamakla birlikte yerleşim yerlerini tehdit ettiği için çok ciddiye aldığımız bir yangın. (…) Devletin tüm kurumları çok güzel bir çalışma yaptı. Can ve mal kaybımız yok Allah’a şükürler olsun. Sıcaklık 37 derece, nemin yüzde 18 olması ve 40 kilometrenin üstünde bir rüzgâr olması yangının hızlı şekilde büyümesini etkileyen faktörler. Yangının büyüklüğünü tamamen söndürüldükten sonra yapacağız. Büyüklük itibarıyla söyleyeyim, Türkiye’nin en büyük yangını 17 bin hektardı. (…) Geçen yıldan bu yana yangınlar ile ilgili önemli bir performans iyileşmemiz var.  2018’de 685 tane yangın çıkmış, 2019’da 730 tane yangın çıkmış. Aynı ayları karşılaştırıyorum. 2018’de etkilenen alan bin 525 hektar, 2019’da etkilenen alan 828 hektar. Yangın başına iki hektarın üzerinde bir alan etkilenirken şimdi bir hektarın altına inmiş durumda. Orman Genel Müdürlüğümüz 180 yaşında hakikaten yangınla mücadelede açık ara farkla dünyada birincimiz. 13 dakika olan yangına müdahale süresini önümüzdeki günlerde 10 dakikaya indirme hedefimiz var. 

Yüzölçümü yaklaşık 753 bin kilometrekare olan Dalaman'ın 435 bin kilometrekareden fazlası ormanlık alandan oluşuyor.

Bölgede kızılçam, meşe, çınar, okaliptüs, pıynar, karaağaç, çınar, şimşir, sığla ve sandal ağacı yetişiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yörede yetişen önemli bir orman ürünü de Sığla ağacı. 

Hem doğal hem ekonomik değeri hayli yüksek olan bu ağaç türü dünyada çok sınırlı bölgelerde yetişiyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU