Neden Twitter Yönetim Kurulu, Elon Musk’ın platformu satın almasına karşı?

"Neler başardığını göz ardı edemezsiniz" diyerek teknoloji milyarderinin 46,5 milyar dolarlık teklifini savunanlar da var

Elon Musk'ın Twitter'ı satın alma macerasının nasıl sonlanacağı merakla bekleniyor (Reuters)

Milyarder iş insanı Elon Musk'ın Twitter'ı satın alma planı gündemden düşmüyor. Twitter'ın yönetim kuruluysa bu plana pek sıcak bakmıyor. Uzmanlar, sosyal medya devinin Musk'a karşı tavrını değerlendirdi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 4 Nisan'da elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın CEO'su Musk'ın 3 milyar dolarla Twitter'ın yüzde 9,2'lik hissesini satın aldığını duyurmuştu.

Bu gelişmenin ardından Twitter hisseleri yüzde 26 yükseliş kaydederken, Musk da platformun en büyük hissedarı haline gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk daha sonra şirkete yaklaşık 43 milyar dolar değer biçmiş, şirketi hisse başına 54,20 dolardan satın almak için SEC'e bildirimde bulunmuştu.

Bunun üzerine de Twitter "zehirli hap" planını devreye sokmuştu. Firmaların çoğunluk hisselerini kaybetmemek için başvurduğu bir plan olan "zehirli hap", hissedarlara indirimli olarak ek hisse satın alma hakkı veriyor. Böylelikle firma yönetimi, şirketin tamamen satın alınmasını çok daha zorlaştırabiliyor.

Musk ise dün şirketi satın almak için toplamda 46,5 milyar dolarlık finansman sağladığını paylaşmıştı.

"Özünde otokrat"

Teknoloji piyasası analizi sağlayan Endpoint Technologies şirketinin kurucusu Roger Kay, Twitter'ın tavrına dair "Yönetim ve kurul yanlış bir şey olduğunu sezdi" dedi.

Kay, Musk'ın "özünde otokrat" olduğunu savunarak onun özgürlükçülüğünde radikal sağcı eğilimler olduğunu öne sürdü.

Teknoloji piyasasındaki gelişmelerle ve şirketlerle ilgili danışmanlık sağlayan Enderle Group'tan Rob Enderle ise Musk için "Bence umursamazca davranıyor. Zayıf dürtü kontrolü ve çok fazla para iyi bir kombinasyon değil" ifadelerini kullandı.

"Sağcı Twitter"

Milyarder iş insanı, internetteki içeriklerin denetimine dair tamamen müdahaleci olmayan bir yaklaşımı savunuyor.

Enderle, Musk'ın bu fikrine şüpheyle baktığını söyleyerek "Musk, Twitter'ı hiçbir denetimin olmadığı bir sosyal medya platformuna dönüştüreceğini söylüyor. Böyle şeyler daha önce de çıktı fakat başarılı olamadı. Troller bunları ele geçiriyor, çok saldırgan hale geliyorlar ve halkı platformdan soğutuyorlar" dedi.
 


Musk'ın "sağcı Twitter" inşa etmek istediğini savunan Enderle, bu platformların başarısızlığına örnek olarak eski ABD Başkanı Doland Trump'ın kendi sosyal medya platformu "Truth Social"ı ve Trump destekçilerinin "ifade özgürlüğü" hedefiyle kurduğu Parler'i gösterdi.

Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in de CEO'luğunu yapan Musk'ın şirketin en büyük hissedarı haline gelmesinin ardından, ABD'de sağcı kesimler Musk'tan Trump'ı tekrar platforma getirmesini talep etmişti. Eski ABD Başkanı'nın hesabı, geçen sene 6 Ocak'ta yaşanan ABD Kongre baskını sırasında yaptığı paylaşımlar nedeniyle askıya alınmıştı.

"Denetleyicilerin baskısı artabilir"

Teknoloji piyasası analizleri yapan Creative Strategies'den Carolina Milanesi ise Twitter yönetim kurulunun, Musk'ın platformu satın almasıyla ABD'deki denetleme kurumlarının sosyal medya üzerindeki baskısının artmasına neden olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Milanesi, "Twitter, Musk şirketi alırsa denetleyicilerin neler yapacağını düşünüyor olabilir. Twitter halihazırda fazlasıyla inceleme altına alındı. Musk platformu satın alırsa, bu daha da fazla artacak" ifadelerini kullandı.

Öte yandan risk yönetimi hizmeti sunan RiskSmith şirketinden Richard Smith ise Musk'ın Twitter'ı satın almasına olumsuz bakmadığını söyledi.

Smith, "Musk'ın neler başardığını göz ardı edemezsiniz. Bence Twitter'ı dönüştürebilir" dedi.



Independent Türkçe, AFP, New York Times, Business Insider

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU