Irak Dışişleri Bakanı: Türk mallarının Katar’a transit aktarımına başlanacak 

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed el-Hekim, Irak’ın Türkiye ile Katar arasında “transit kapı” rolü oynayacağını söyledi

Fotoğraf: K24

El-Hekim, Irak'ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada transit aktarım konusunun Katar Dışişleri Bakanı’nın Bağdat ziyaretinde ele alındığını belirterek, “Katar ile Türkiye arasında büyük bir ticaret alışverişi bulunuyor. Türkiye’den alacakları malları Basra üzerinden transit aktarmak istiyorlar. Bu onlar için daha kısa bir yol. Allah’ın izniyle yakın zamanda Türk mallarının Katar’a transit aktarımı başlayacak” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı, bu konuyu görüşmek üzere yakın zamanda Katar’a gideceğini vurguladı.

“Bağdat ve Erbil arasındaki gümrük sorunları çözüldü”

Transit geçiş için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile merkezi yönetim arasında kurulan gümrük noktalarının kaldırılarak iki taraf arasındaki gümrük sorunlarının halledildiğini dile getiren El-Hekim, “Kürdistan Bölgesi ile gümrükleri birleştirdik” dedi.

"ABD’nin yaptırımlarına bağlı kalmayacağız"

ABD’nin İran’a uyguladığı ekonomik yaptırımlara bağlı kalmayacaklarını kaydeden Iraklı bakan, “Ekonomik yaptırımların bazıları zaten bizi kapsamıyor. Biz İran’dan petrol almıyoruz ama iki taraf arasında doğalgaz anlaşması var. Bunu geliştireceğiz. Bir de iki taraf arasında dini turizm var. Bu devam edecek” diye konuştu.

ABD’lilerin Iraklı yetkililere Trump’ın ziyaretinden önce bilgi verdiğini vurgulayan el-Hekim, “Bu ay içerisinde önemli bir ülke liderinin yanı sıra ABD, Fransa ve İran Dışişleri Bakanları da Irak’ı ziyaret edecek” dedi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU