İngiltere Trump’ın talebinin ardından Suriye’ye daha fazla asker gönderecek

ABD yetkilisi, müttefiklerini IŞİD’le mücadele için daha fazla kaynak ayırmaya ikna etme çabalarında genel olarak hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı

(The Independent)

Samuel Osborne & Richard Hall 

Birleşik Krallık, Donald Trump’ın idaresinin talebi üzerine Suriye’ye ilave birlik göndermeyi kabul etti.

Suriye'de faaliyet gösteren özel kuvvetlerin sayısı hiçbir zaman kamuya açıklanmamasına rağmen, Foreign Policy’ye konuşan bir ABD yetkilisi Fransa ve İngiltere’nin birliği yüzde 10 ila 15 artırmaya hazırlandığını söyledi.

Öte yandan yetkili, ABD müttefiklerini IŞİD’le mücadele için daha fazla kaynak ayırmaya ikna etme çabalarında genel olarak hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı.

The Independent’a konuşan diplomatik bir kaynak, pek ayrınrtı vermeden, İngiliz birliklerinde artış gerçekleşebileceği bilgisini doğruladı. Bu bilgiyi reddetmeyen Savunma Bakanlığı ise prensip gereği, özel kuvvetlerin konuşlandırılmasına dair yorum yapmadıklarını belirtti.

İngiltere’nin Suriye’de resmi bir birliği bulunmasa da ülkenin kuzeydoğusundaki IŞİD’le mücadele için görece az sayıda SAS askeri görev yapıyor. Bu sayı yüzlerle değil, onlarla tanımlanıyor. Yeni taahhüdün de IŞİD’in uyuyan hücrelerine yönelik operasyonlara odaklanan özel kuvvet birliklerinde küçük bir artış sağlaması muhtemel.

İşçi Partisi’nin gölge dışişleri bakanı Emily Thornberry The Independent’a yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Suriye’deki mevzilerini parlamentoya danışmadan artırmanın “yönetimin dışardan kontrol edildiğinin” kanıtı olacağını söyledi.

Thornberry sözlerini şöyle sürdürdü:

Parlamento Suriye’deki harekata yönelik açık uçlu bir taahhüdü kabul etmedi. Bunu aylardır söylüyorum: DAEŞ’İn Suriye’deki güvenli cenneti ortadan kaldırıldı, İng,ltere hükümetinin bu amaca ulaşmadaki sıkı vekaleti sona erdi. Şimdiki görevleriyse meclise dönüp Suriye’deki güncel stratejilerini açıklamak ve bu şekilde yeni görev için vekalet aramak. Bunun yerine Suriye’deki kuvvetlerimizi parlamentoya danışmadan artıracaklarsa bu, hükümetin kontrolden çıktığının bir kanıtı olur.

Trump yönetimi bir süredir müttefiklerini ABD askerlerinin yerini alması için zorluyor. Ancak bu birliklerin oynayacağı rol konusundaki kafa karışıklığı herhangi bir anlaşmaya varılmasını geciktirdi.

Diplomatlara göre ABD esasen, Türkiye ile düşmanı Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri arasında savaşı önlemek için tasarlanan ve Suriye’nin kuzeyinde yer alan güvenli bir bölgeyi yönetmek için çoğunlukla Avrupalılardan oluşan bir kuvvet kuruyor.

 

 

Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, talebe cevaben, Suriye’de “Amerikalıların yerini tutabilecek bir İngiliz kuvveti olasılığı yok” demişti. Fransa da ABD olmadan bölgede kalamayacağını açıkça belirtmişti.

2015’te yapılan parlamento seçimleri İngiltere’ye IŞİD’in Irak ve Suriye’nin önemli kısımlarında kurduğu güvenli bölgeyi ortadan kaldırmak için hava saldırısı yapma yetkisi vermişti. David Cameron 174 oyla seçimi kazanmıştı.

Öte yandan, İngiltere’nin Suriye’deki özel kuvvetler taahhüdündeki bir artış, ABD’nin IŞİD  operasyonlarında bıraktığı boşluğun bir kısmını dolduracak ama güvenli bir bölge için planlarını karşılamaya yetmeyecek.

Bu hafta başında, Almanya Trump yönetiminin Suriye’ye kara birliği göndermesi talebini reddetti.

Alman medyası hafta boyunca, ABD'nin Suriye elçisi James Jeffrey’in, Berlin’den ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyona kara birlikleriyle katkıda bulunmasını istediğini yazdı.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Almanya'nın Irak birliklerini eğiterek, havadan keşif gerçekleştirerek ve müttefik uçaklara yakıt ikmali yaparak koalisyona “önemli ve uluslararası kabul görmüş bir katkı yaptığını” söyledi.

Trump geçen yıl Amerikan kuvvetlerinin Suriye’den tamamen çekilmesini emretmiş, bunun üzerine ABD Savunma Bakanı James Mattis görevinden istifa etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O dönemde ülkede iki binden fazla ABD askeri bulunduğu düşünülüyor.

Trump’ın kararını kısmen geri çekmesi üzerine ülkede yaklaşık 400 asker bırakıldı.

Geçen hafta ABD liderliğindeki koalisyon, IŞİD savaşçılarının ailelerinin tutulduğu kamplarda yeni bir cihatçı nesil yaratıldığı konusunda uyarmıştı.

The Independent’a konuşan uluslararası koalisyon komutan yardımcısı Tümgeneral Alexus Grynkewich, kamplardaki radikalleşme potansiyelinin mücadelede “en büyük uzun vadeli stratejik risk” olduğunu söylemişti.

"Çocuklarıyla birlikte teslim olan bazı kadınlarla ilgili duyduğumuz hikayeler, içlerinde kararlı IŞİD ideologları bulunduğunu gösteriyor. Bu kapmlarda çalışan bazı ortaklarımızdan, bu ideolojinin yeteri kadar bulunduğuna dair raporları kesinlikle aldık" diyen Grynkewich, sözlerine şöyle devam etti:

Çocuklar bunun içinde yetiştiriliyor. Yani bugün bu kamplarda neredeyse yeni nesil IŞİD'i görebiliriz. Bu çok büyük bir problem.
 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU