Tecavüzü kameraya alan zanlıyı "iyi aile çocuğu" diye savunan hakim infial yarattı

Cory Brooker "Bu hakim artık görevinden alınmalı, belli ki görevlerini eksiksiz yapmak için hayli yetersiz”dedi

Hakim James Troiano 16 yaşındaki tecavüz zanlısı gencin yetişkin konumunda yargılanmasını kabul etmemişti (The Independent)

Tecavüzle suçlanan genç adamın “iyi bir aileden” gelmesi nedeniyle hoşgörüyü hak ettiğini söyleyen New Jersey hakimi, kararı sonrası sert tepkiler ve tehditlerle karşı karşıya kaldı.

James Troiano 2018’de, yaşıtı olan alkollü genç kadına tecavüz etmekle suçlanan 16 yaşındaki gencin, yetişkin konumunda yargılanması talebini reddetmişti. 

Monmouth Bölgesi Yüksek Mahkemesi hakimi davalının “onu son derece başarılı olduğu mükemmel bir okula sokan iyi bir aileden geldiğini” söyledi.

Genç adam 16 yaşındaki kadına tecavüz ederken kendini kamera kaydına almak ve videoyu "İlk deneyimin tecavüzün olursa..." yazarak arkadaşlarına göndermekle suçlandı.

Troiano’nun geçen hafta ortaya çıkan ve tepkilere yol açan kararı, ABD hukuk sisteminin ayrıcalıkları kayıran ikiyüzlü bir sistem olduğuna dair kanıt olarak görülüyor.

New York Times'ın haberine göre neredeyse 30 yılını görevde geçiren 69 yaşındaki hakim ve ailesi olayın duyulmasıyla ölüm tehditleri ve istifa çağrıları almaya başladı.

Basına konuşan bir kaynağa göre Troiano ve ailesi birçok tehdit içerikli e-posta ve çağrı aldı.

Buna göre gelen e-postalardan birinde hakime “ondan daha güçlü” bir adam tarafından tecavüz edilmesi gerektiği yazıyor.

New Jersey Devlet Meclisi’nin hakimi görevden alması için Change.org’da kampanya başlatılırken, bu hafta Monmouth Bölgesi Yüksek Mahkemesi önünde bir protesto da yapılması planlanıyor.

Söz konusu tehditler; Demokrat Parti’den başkan adayı olan Cory Booker da dahil olmak üzere siyasetçilerin ve halktan birçok kişinin Troiano'nun barodan ihraç edilme taleplerinin sonrasında gelmeye başladı.

New Jersey senatörü de olan Booker konuyla ilgili şunları söyledi:

Bu hakim artık görevinden alınmalı, belli ki görevlerini eksiksiz yapmak için hayli yetersiz. Ayrıca da ülke genelindeki diğer ‘başarısız’ görevlileri ortaya çıkarmalıyız; önyargılarını açığa vurmalıyız. Kadınlara ve hayatlarına devam eden tecavüz mağdurlarına, onlar adına adalet peşinde koşacağımızı göstermeliyiz.

Genç 2017 yılındaki bir ev partisi sırasında, mahkeme belgelerinde Mary takma adı altında atıfta bulunulan bir genç kadına tecavüz etmekle suçlanıyor.

 

 

Mahkeme belgeleri Mary'nin alkollü olduğunu, konuşurken telaffuzunun kötüleştiğini ve gençle birlikte bodruma girerken yalpaladığını belirtiyor. Belgelere göre yaşananları ertesi gün annesine anlatan Mary’nin vücudunda birçok yara ve vücudunun arka kısmında da el izi şeklinde morluklar oluştu.

Suçlanan gencin saldırıyı kaydettiği ve arkadaşlarıyla paylaştığı iddialarının yer aldığı belgelerde, genç kadının çıplak vücudunun videoda göründüğü ve görüntülerde başının tekrar tekrar duvara çarptığı anlatılıyor.

Mary ve ailesi aylar sonra, davalının videoyu Mary’nin aksi yöndeki talebine rağmen inatla paylaşmaya devam etmesi sonrası suç duyurusunda bulunmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aile mahkemesi işlemleri genellikle halka kapalı yapılıyor. Ancak Troiano’nun mühürlü kararının 65 sayfalık metninden alıntılanmış bazı görüşleri, temyiz mahkemesi kararları sonrası gün yüzüne çıktı.

New Jersey Yüksek Mahkemesi Temyiz Kurulu, Troiano'nun hazirandaki kararını reddetti ve davayı tekrar değerlendirmek üzere geri yolladı.

Öte yandan, Troiano’nın benzer başka davalarda, suçun ciddiyetinden dolayı gençlerin mahkemede yetişkin olarak yargılanmaları gerektiğine hükmettiği ortaya çıktı. Bu da hakimin Mary vakasında neden bu yönde karar vermediğine dair soru işaretlerine yol açtı.

2003'teki başka bir davasında Troiano, savcıların 7 yaşındaki kuzeninin üzerine atlayarak ölümüne sebep olan 16 yaşındaki Wesley A Thomas'ı yetişkin olarak yargılama isteğini kabul etmişti.

New York Times’a göre hakim, genci yetişkin olarak yargılama kararı sonrası yaptığı açıklamada “Erkek çocuklarının ‘çocukluk yaptığı’ bahanesi bu salonda geçerli olamaz. 16 yaşındaki biri bir şey yapmadan daha iyi düşünebilmeli” demişti. 

Troiano 2008’de de Newark’taki oyun alanında gerçekleştirilen cinayetler sebebiyle yine üç gencin yetişkin olarak yargılanmasına karar vermişti.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren:  Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU