Aslanlar ve kaplanlar geleneksel Çin “ilacı” için acı verici deformasyonlara maruz kalıyor

“İyileştirici özelliği bulunmadığı kanıtlanan ilaçlar için büyük kediler sömürülüyor”

Tüm dünyada 4 binden az vahşi kaplan bulunuyor (Humane Society International)

Müfettişler geleneksel Asya “ilacı” için endüstriyel merkezlerde yetiştirilen aslanların ve kaplanların acı verici deformasyonlarla dünyaya geldiğini ortaya koydu.  

Hazırlanan geniş raporda büyük kedilerin yüzlerinde, ayak ve bacaklarında anormallikler tespit edildiği ve ayrıca görme, duyma, nefes alma ve çiğneme problemleri yaşıyor olabilecekleri belirtildi.

Üretim çiftliklerinde hayvanlar küçük kafeslerde tutuluyor ve vücut parçaları için öldürülüyor. Raporun belirttiğine göre hayvanlar eklem yangısını ya da menejiti iyileştirildiği düşünülen kaplan kemiği şarabı için kaynatılıyor ya da parçalanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rapor vahşi kaplanların, aslanların, jaguar ve leoparların nesli tükenirken, Çin ve Vietnam’da “geleneksel ilaca” olan talebin ilacın fiyatını artırdığını belirtiyor. 

Büyük kedilerden elde edilen ilaçların eklem yangısına ve romatizmaya iyi geldiğine, güç verdiğine ve cinsel kuvveti artırdığına inanılıyor. 

Raporu hazırlayan World Animal Protection’a (WAP) göre Çin ve Vietnam’da ankete katılanların çoğu hayvanların çiftliklerde yetiştirilmesindense doğal ortamlarında bulunmalarının daha etkili olduğunu düşünüyor. 

Doğada dünyaya gelen büyük kediler annelerinden koparılırken, bazıları da üretim merkezlerinde doğuyor. Ayrıca son yıllarda kaplan ürünlerine talep artıyor.

Müfettişler Çin’de yüzlerce kaplan ve aslanı barındıran ve yalnızca minimum miktarda yiyecek ve su sağlayan hücreler tespit etti. Görgü tanıkları birçok hayvanın kaburgalarının zayıflıktan belirgin şekilde göründüğünü söyledi. 

“İlaçların” büyük kedilerin varlığını tehlikeye attığının altını çizen raporda, “Vahşi aslanlar muhtemelen organize suç şebekesi tarafından yasal olmayan şekillerde alınıp satılıyor” ifadelerine yer verildi. 

Vahşi kaplan popülasyonunun nesli tükenmekle karşı karşıya ve tüm dünyada 4 binden az vahşi kaplan bulunuyor. 

BUnun yanında uzmanlar da “geleneksel ilaçların” kanıtlanmış iyileştirici bir etkisinin olmadığını uzun zamandır söylüyor. 

WAP’ın vahşi yaşam danışmanı Dr. Jan Schmidt-Burbach, “Bu büyük kediler açgözlülükle para için sömürülüyor. Şifalı olduğu düşünülen ilaçların kanıtlanmış iyileştirici bir etkisi yok. Sadece bu yüzden bile yapılanlar kabul edilemez” dedi.

WAP geçen yıl da Güney Amerika’da jaguarların izinsiz avlandığını ortaya koymuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU