Çavuşoğlu: Sadece Sincar yetmez, PKK’nın Erbil ve Süleymaniye dahil tüm Irak'tan temizlenmesi lazım

Iraklı üst düzey heyet Dışişleri Bakanlığı'ndaki temaslarını tamamladı. Heyetlerin görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PKK'nın tüm Irak'tan temizlenmesi gerektiğini söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Irak'tan gelen üst düzey heyet ile bir araya geldi / Fotoğraf: AA

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim, Savunma Bakanı Necah eş-Şammari ve Ulusal İstihbarat Başkanı Mustafa el-Kazimi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'dan oluşan heyetle bir araya geldi. 

PKK’nin Irak’tan çıkarılması konusunda Irak heyeti ile hemfikir olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Sadece Sincar'dan değil PKK'nın tüm Irak'tan temizlenmesi konusunda hemfikiriz. Sadece Sincar yetmez. Sadece Bağdat yönetimi değil, Erbil ve Süleymaniye’nin de işin içinde olması gerekiyor” dedi.

“PKK’nın kaldığı bölgeler Kürtlerin yaşadığı bölgeler”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çavuşoğlu, “En son Erbil'den yapılan açıklamada, PKK'nın Irak'ı terk etmesi gerektiği vurgulanmıştı. Irak'ta PKK'nın yerleştiği bölgeler Kürtlerin yaşadığı bölgeler. Oradaki siyasi partilere ve Kürt kardeşlerimize de baskı yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Iraklı heyet ile IŞİD ve diğer örgütlere karşı ne yapabileceklerini değerlendirdiklerini ve yardımcılar düzeyinde ortak bir komite kurma kararı aldıklarını belirten Çavuşoğlu, daha sonra aynı formatta bir görüşme daha yapmayı uygun bulduklarını ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, yılın son çeyreğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a bir ziyaret gerçekleştireceğini sözlerine ekledi.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'nin 15 Mayıs 2019'da Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette, iki ülke arasında askeri ve güvenlik iş birliği alanında ortak belge imzalanması için çalışmalara başlanması hususunda mutabakata varılmıştı.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU