Ukrayna: Rusya, Belarus'u da istila etmeyi planladı

Lukaşenko'nun Ağustos 2020'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasıyla ülkede protesto gösterileri başlamıştı

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de Şubat 2019'da bir araya gelmişti (Reuters)

Ukrayna, Rusya hakkında salı günü çarpıcı bir iddia ortaya attı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü, Kremlin'in, Belarus'ta Ağustos 2020'de yapılan seçimlerin ardından çıkan protestoları bastırmak üzere ülkeyi istila etme planları yaptığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yayımlanan belgelerde Rusya'nın, Belarus üzerine birlikleri sefer etme hazırlıklarından bahsediliyor.

Kremlin yanlısı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Ağustos 2020'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini resmi sonuçlara göre kazanmış ancak seçimlerde Moskova’nın da müdahil olduğu yolsuzluklar yapıldığı iddialarıyla ülke karışmıştı. Seçimlerde hile yapıldığını öne süren muhalefet, kitlesel protestolara başlamıştı.

Minsk yönetimi 10 ay süren protestoları sert biçimde bastırırken binlerce protestocu gözaltına alınmıştı. Muhalif isimler ya hapse girmiş ya da başka bir ülkede sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

Ukrayna istihbaratının yayımladığı belgelere göre Rusya, müttefiki Lukaşenko'ya karşı düzenlenen bu protestoları bastırmak amacıyla 1. Tank Ordusu'nu istila için hazırladı. İstila hedefinin ayrıca Moskova'nın, NATO üyesi devletlere çatışmaktan kaçınmak için de oluşturulduğu öne sürüldü.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkiliye, belgelerin yayımlandığı gün konu hakkında soru yöneltildi. Adı açıklanmayan yetkili, yorum yapmayacağını söyledi.

Lukaşenko iktidarındaki Belarus, Rusya’nın en önemli müttefiklerinden biri. Rusya'nın, Ukrayna'yı istilasının ardından Batı, Belarus'un da Moskova'nın yanında savaşa girmesinden endişeleniyor.

Ukrayna'nın kuzey komşusu Belarus savaşa doğrudan katılmasa da Rusya güçlerinin topraklarını kullanmasına izin veriyor. Lukaşenko da 24 Şubat'ta başlayan savaşın ilk günlerinde yaptığı açıklamada ordunun ihtiyaç halinde Ukrayna'ya karşı harekete geçebileceğini söylemişti.

Rusya'nın Kazakistan'a müdahalesi

Rusya, eski Sovyet ülkelerinde kendisine yakın rejimlerin olmasını istiyor. Ukrayna'nın NATO'ya girme ihtimalini gerekçe göstererek Kiev'e karşı savaş açan Kremlin, bu yılın başında Kazakistan'daki Kremlin destekli iktidara karşı protestolara da müdahale etmişti.

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, Fox News, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU