Hong Konglu aktivist sömürge döneminden kalma yasayla 40 ay hapis cezası aldı

Tak-çi, 2020'deki Çin karşıtı protestolar sırasında kışkırtıcı sloganlar atmakla suçlanıyordu

Arşiv: Demokrasi yanlısı aktivist Tam Tak-çi, Hong Kong'da hükümeti destekleyenlerle yaşadığı olay sonra polisler tarafından uzaklaştırılıyor (Reuters)

Demokrasi yanlısı aktivist Tam Tak-çi, Hong Kong'un 1997'de Britanya yönetiminden Çin yönetimine geçmesinden bu yana görülen ilk isyana teşvik davasının ardından 40 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Çarşamba günü siyasetçi ve eski talk show sunucusu kışkırtıcı sözler sarf etmek, izinsiz toplantılara katılmaya teşvik ve kamu düzenini bozmak da dahil yöneltilen 11 yasal suçlamayla 5 bin Hong Kong doları (yaklaşık 9 bin 500 TL) para cezasına çarptırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

50 yaşındaki Tam, Pekin'in Hong Kong genelinde şiddetlenen hükümet karşıtı protestoları bastırmak amacıyla baskıcı ulusal güvenlik yasasını uygulamaya koymasından sadece birkaç hafta sonra, Temmuz 2020'de tutuklanmıştı. Kapsamlı yasaya göre ayrılıkçılık, yönetimi devirmeye yönelik faaliyetler, terörizm ve yabancı güçlerle işbirliği azami ceza olarak müebbet hapisle cezalandırılabilir.

Yargıç Stanley Çan, bölge mahkemesinde Tam'ın cezasını belirlerken, 2019'da şehri sarsan protestolar göz önüne alındığında Hong Kong'un sosyopolitik gerçekliğini görmezden gelemeyeceğini söyledi:

Mahkeme, sanığın suçunun ciddiyetini ve siyasi amacının daha iyi anlaşılmasını da sağlayan sosyal ve siyasi gerçekliği hükmün arka planından ayıramaz.

Yasal suçlamaların bazıları katı ulusal güvenlik yasasından önce yapılmış olsa da dava, Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam tarafından ulusal güvenlik davalarını yürütmek için seçilen yeni komisyonun üyesi olan bir yargıç tarafından üstlenildi.

Tam, 2020'deki Çin karşıtı protestolar sırasında Hong Kong'un "kurtuluşunu" ve "zamanımızın devrimini" savunmak da dahil kışkırtıcı sloganlar atmakla suçlanmıştı.

Avukatları mahkemede, kendisinin uzun zamandır siyaset ve sosyal konularda tutkulu olduğunu, kendi çıkarları için değil toplum için değişim istediğini savundu.

Tam, mahkemeye gelmeden önce Facebook sayfasına "Cezam Hong Kongluların ifade özgürlüğünü etkileyecek" yazılı bir mesaj bıraktı.

Yasayı eleştirenler, onlarca yıldır kullanılmayan sömürge dönemi isyana teşvik suçunun, güvenlik yasasının yürürlüğe girmesinin ardından daha fazla uygulanmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU