ABD'li heyet FETÖ için Ankara Adliyesi'nde sanıkları dinliyor

ABD-Türkiye arasında bugüne kadar yapılan görüşmelerde Gülen'in iadesine ilişkin konular ele alındı, bugün de yeni deliller paylaşılacak

ABD'li ve Türk yetkililer, FETÖ'ye yönelik soruşturmaları görüşmek üzere Ankara'da bir araya geldi. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde FETÖ lideri Gülen'in iadesine ilişkin konular da ele alındı. Bugün yapılan altıncı görüşmede yeni deliller paylaşılacak. Heyetin şu anda Ankara Adliyesi'nde tutuklu bazı FETÖ sanıklarının ifadesine başvurduğu belirtildi.
 


FETÖ için ABD ile görüşmelerin geçmişi

Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin 15 Temmuz 2016’dan bugüne kadar çok sayıda temasta bulunuldu, resmi girişimler yapıldı.

19 Temmuz 2016: ABD’ye Gülen hakkında 4 ayrı iade dosyası gönderdi. 

22-23 Ağustos 2016: ABD Adalet Bakanlığı'ndan 3, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir temsilcinin yer aldığı 4 kişilik heyet, Adalet Bakanlığı yetkilileriyle Ankara’da görüşme yaptı.

10 Eylül 2016: Bakanlık Fethullah Gülen’in ilk geçici tutuklama talebini ABD Adalet Bakanlığı’na iletti.

27 Ekim 2016: Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD’li eski mevkidaşı Loretta Lynch ile Washington’da bir araya geldi.

18 Şubat 2017: TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın başbakanlığını döneminde, Münih Güvenlik Konferansı marjında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yaptığı görüşmede Gülen’in iadesi görüşüldü

22 Mart 2017: Bozdağ Jeff Sessions’a Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesinin zorunlu olduğunu aktardı.

8 Mayıs 2017: ABD’de mevkidaşı Sessions ile görüşen Bozdağ, darbe teşebbüsünün Gülen’in komutasında yapıldığına dair yeni belge ve bilgi verdi. 

15-17 Mayıs 2017: ABD’de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile görüşmesinde Gülen’in iadesi gündeme geldi.

3 Kasım 2017: Yeni taleplerle Gülen hakkında ABD’ye iletilen iade talep dosya sayısı 7’ye yükseldi.

7 Kasım 2017: Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dönemin ABD Adalet Bakanı ile Gülen’in iadesi konusunu görüştü.

15 Aralık 2017: Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD’li mevkidaşına gönderdiği mektupta Türkiye’nin iade konusundaki taleplerini yineledi.

30 Haziran 2018: Adalet Bakanlığı FETÖ’nün sivil imamı olarak tanımlanan Hakan Çiçek’in Gülen’le görüştüğünü ortaya koyan yeni delilleri ABD’ye gönderdi.

13 Temmuz 2018: ABD’den gelen heyet, Dışişleri Bakanlığı’nda görüşme gerçekleştirdi
 


ABD heyeti ile altıncı görüşme

Aralarında FBI yetkililerinin de bulunduğu ABD heyetinin bugün (3 Ocak 2019) Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmelerle bakanlık yetkilisi düzeyindeki heyetler arası görüşme sayısı 6’a çıktı. Bu görüşmede, yine FETÖ’ye yönelik soruşturmalar masadaki konulardan. ABD yetkililerinin ülkelerindeki FETÖ’ye yönelik soruşturmalarla ilgili bilgi verdiği görüşmelerde yeni deliller de heyetle paylaşılacak. Heyet, görüşmelerine yarın da (4 Ocak 2019) devam edecek.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU