İskoçya'daki ulusal park "yeniden yabanileştirilme" için 25 bin geyiğin öldürülmesini planlıyor

Cairngorms Ulusal Parkı'ndaki çobanlar ve çiftçiler tepkili

Toplam 43 geyik türü var (Reuters)

Birleşik Krallık'ın en büyük ulusal parkının "yeniden yabanileştirilmesi" planı kapsamında 25 binden fazla geyiğin itlaf edilmesi hedefleniyor.

İskoçya'daki Cairngorms Ulusal Parkı'ndaki geyiklerle ilgili öneri, parkın bu yıl onaylanmak üzere İskoçya hükümetine göndereceği 5 yıllık planın bir parçası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Plan kapsamında 56 bin 800'e ulaşan geyik sayısının 2030'a kadar yarıya inmesi ve kilometrekare başına 5 ila 8 hayvan olması isteniyor. Geyiklerin genellikle fidanları yediği ve yeni ağaç yetiştirme çabalarını engellediği belirtiliyor.

Ayrıca bölgeye ağaç dikilmesi hedefleniyor.

Ancak ulusal parkta çalışan çobanlar ve çiftçiler plana tepki gösteriyor.

Av hayvanlarıyla ilgilenen bekçilerin kurduğu Scottish Gamekeepers Association adlı derneğin başkanı Alex Hogg, halihazırda çok sayıda geyiğin öldürüldüğünü ve planlanan itlafın bölgede avcılık işi yapan kişilere zarar vereceğini söyledi.

Zira İskoçya'daki yabani geyik sayısının 1 milyona ve her yıl itlaf edilen hayvan sayısının yaklaşık 135 bine yükselmiş olabileceği düşünülüyor.

Bölgede avcılık yaptıran bazı işletmeleri temsil eden Grampian Moorland Group'tan Leslie George ise yeni ağaç dikmenin tarım arazilerinin kaybına yol açabileceğini ve itlafların, geyik sorununu çözmenin acımasız bir yolu olmadığını savundu.

Öte yandan "yeniden yabanileştirmeyi" destekleyen çevre koruma derneği John Muir Trust'tan Mike Daniels, ulusal parktaki geyik sayısının acilen azaltılması gerektiğini ifade etti.

 

Independent Türkçe, Telegraph, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU