Japonya'dan fazla tuz tüketimine çözüm: Elektrikli yemek çubukları

Cihaz, düşük sodyumlu gıdalardaki tuz tadını yaklaşık 1,5 kat artırıyor

Araştırma, ülkenin en popüler yemeklerindeki sodyum seviyelerini düşürme çabalarının bir parçası (Reuters)

Japonya’da fazla tuz tüketimine "teknolojik" bir çözüm üretildi.

Tokyo'daki Meiji Üniversitesi'nden bilim insanları, gıda üreticisi Kirin’le ortaklaşa yürütülen bir araştırmada, yapay tuz tadı veren elektronik yemek çubukları üretti.

Araştırmacıların dünyada ilk diye nitelediği cihaz, kullanıcıların bileğine takılan mini bilgisayarın tetiklediği elektrik uyarımlarıyla çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibinden Prof. Dr. Homei Miyashita'nın aktardığına göre cihaz, sodyum iyonlarını yemek çubukları aracılığıyla ağza aktarıyor ve bu sayede tuzluluk hissi yaratıyor.

Kirin, yemek çubuklarının çok zayıf elektrik uyarımları gönderdiğini, dolayısıyla insan vücudunu etkilemediğini ifade etti.

Buna göre icat yalnızca tat algısını değiştirmek ve gıdalardaki sodyum klorür ve sodyum glutamat gibi iyonların işlevini ayarlamak için kullanılacak.

Tuz oranı az yemekleri tercih eden kişiler üzerinde yapılan klinik deneyler, cihazın düşük sodyumlu gıdalardaki tuz tadını yaklaşık 1,5 kat artırdığını ortaya koydu.

Ekip, prototipi daha da geliştireceklerini ve yemek çubuklarını gelecek yıl tüketicilere sunmayı umduklarını belirtti.

İcat, soya sosu gibi malzemelerin kullanımı nedeniyle geleneksel beslenme biçiminin tuz açısından yüksek olduğu Japonya'da çok sayıda kullanıcıya hitap edebilir.

Zira ülkede ortalama bir yetişkin günde yaklaşık 10 gram tuz tüketiyor. Bu da Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği miktarın iki katına denk geliyor. Uzmanlar günlük maksimum tuz alımının erkeklerde 7,5 gram, kadınlarda ise 6,5 grama düşürülmesi gerektiğini söylüyor.

Fazla tuz tüketimi, kalp krizi ve felçlerin en büyük nedeni olarak görülen yüksek tansiyona sebebiyet verebiliyor.

Araştırma ekibinden Ai Sato, "Bu hastalıkları önlemek için aldığımız tuz miktarını azaltmamız gerekiyor" diye konuştu:

Geleneksel yöntemleri izlediğimizde sevdiğimiz yiyeceklerden vazgeçmenin acısına katlanmak zorunda kalıyoruz.

Miyashita'nın laboratuvarında görevli bilim insanları, şimdi teknolojinin duyuları harekete geçirmek için kullanılabileceği diğer yöntemleri araştırıyor.

Ekip geçen yıl, çeşitli yiyeceklerin tatlarının taklit edildiği bir TV ekranı da icat etmişti. Kullanıcıların bu ekranı yalayarak menüdeki yiyecekleri deneyebileceği ifade edilmişti.

 

Independent Türkçe, The Guardian, NTV

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU