Rusya'nın Moskva savaş gemisinin batmadan önce yandığını gösteren fotoğraflar doğrulandı

Bu, yanan güdümlü füze kruvazörünün ortaya çıkan ilk fotoğrafı oldu

(AA)

Bir uzman, Rusya Donanması'nın Moskva savaş gemisinin Karadeniz'de batmadan önce yanarken görüldüğü fotoğrafın gerçek olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hasar almış kruvazörün arka güvertesi yanarken suya doğru yan yattığını gösteren teyit edilmiş ilk görüntüler, Ukrayna'nın gemiyi füze saldırısıyla batırdığını açıklamasından birkaç gün sonra ortaya çıktı.

Kremlin bu geminin kaybedildiğini doğrulasa da gemiyi yok edenin bir düşman silahı değil, güvertedeki patlama olduğu iddiasını sürdürüyor.

Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden (Royal United Services Institute) deniz gücü araştırma görevlisi Sidharth Kaushal, son fotoğrafların Moskva'nın alev aldığını doğruladığını belirtiyor.

The Independent'a konuşan Kaushal, "Görüntüleri inceledim, bunlar Moskva'ya ait" dedi.

Radarın konumu (fotoğrafta görünüyor), karadan havaya ve karadan karaya füze hazneleri, teknenin gövdesinin şekli bir bütün olarak bunun bir Slava sınıfı krüvazör olduğunu doğruluyormuş gibi görünüyor ve öyleyse bu Moskva olmalı.

Moskova, bu fotoğrafların orijinalliğiyle ilgili yorum yapmadı.
 


Ukrayna da Rusya da Moskva'nın battığı konusunda hemfikir ama geminin nasıl yok edildiğine dair açıklamaları birbirinden ayrılıyor.

Ukrayna'nın Güney Operasyon Komutanlığı'ndan perşembe günü yapılan açıklamada Moskva'nın Ukrayna'ya ait Neptune gemisavar füzelerince vurulduktan sonra su almaya başladığını iddia edilmişti.

Açıklamada, "Karadeniz operasyon bölgesinde Neptune gemisavar güdümlü füzeleri, Rusya'nın Karadeniz filosunun sancak gemisi Moskva kruvazörünü vurarak gemide çok ciddi hasara neden oldu" denmişti.

Yangın başladı. Gemi filosundaki diğer birlikler yardım etmeye çalıştı ama fırtına ve cephanelikteki güçlü patlama kruvazörü yan yatırınca gemi batmaya başladı.

Buna karşın Rusya ise gemideki cephaneliğin patlayarak ciddi hasara yol açtığını iddia etmişti. ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi, olayın bu versiyonuna askeri istihbarata dayanarak karşı çıktı.

Moskva'da kaç Rus denizcinin öldüğü bilinmiyor. Ancak Novaya Gazeta Europe gazetesi, en az 40 kişinin öldürüldüğünü ve diğerlerinin de hâlâ kayıp olduğunu bildirdi.

Bu önemli savaş gemisinin batması Rus ordusuna ağır bir darbe oldu. Güçlerinin 24 Şubat'ta Ukrayna'yı istila etmesinden bu yana Rus ordusu, Ukraynalıların kararlı direnişi karşısında zorluk çekiyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU