NASA, 10 kentilyon dolarlık göktaşına gidecek uzay aracını tanıttı

"Oraya varana kadar ne olduğunu gerçekten bilemeyeceğiz"

Uzay aracı ağustostaki fırlatma için  Florida'daki Kennedy Uzay Üssü'ne gitmeye hazırlanıyor (NASA)

NASA'nın değerli madenlere sahip olduğu düşünülen 16 Psyche adlı asteroide göndereceği uzay aracı basına tanıtıldı.

Göktaşıyla aynı adı paylaşan uzay aracının, SpaceX'in Heavy Falcon roketiyle ağustosta fırlatılması ve 2026'da hedefine ulaşması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görev, Güneş Sistemi'nin ve gezegenlerin nasıl oluştuğuna ışık tutmayı amaçlıyor. Ancak göktaşının değerli metaller içerdiğine yönelik tahminler, görevi daha da heyecan verici kılıyor.

Uzmanlar, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alan yaklaşık 200 kilometre genişliğindeki göktaşının M tipi asteroitlerin en büyüğü olduğunu söylüyor.

Bunlar silikat kayaçların meydana getirdiği diğer asteroitlerin aksine, demir ve nikel gibi değerli madenlerden oluşuyor. Bu nedenle 16 Psyche'nin tam 10 kentilyon dolar değerinde olduğu öne sürülmüştü.

Bu nedenle NASA'nın Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı'nda tutulan uzay aracına da ilgi yoğundu. Uzay ajansı bu hafta aracı basın mensuplarının ziyaretine açtı.

Psyche'nin montaj, deneme ve fırlatma operasyonları müdürü Brian Bone, "Muhabirleri temiz odaya davet etmek, halka bu görev için harcanan yıllara ve sıkı çalışmaya dair fikir veriyor" dedi:

Psyche ekibinin kararlılığı ve becerisi sayesinde, uzay aracını Florida'daki fırlatma sahamıza getirme hazırlığının son aşamasındayız.

 

here-is-the-metal-asteroid-hunter-nasa-is-putting-together_2.jpg
Minibüs boyutundaki uzay aracı, Dünya'daki bakterileri uzaya götürmesin diye temiz odada inşa ediliyor (NASA)


Görevin baş araştırmacısı, Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Linda Elkins-Tanton ise, "Bu göktaşı, Güneş Sistemi'nin ilk zamanlarından kalma, küçük bir gezegenin metal çekirdeğinin bir parçası olabilir" diye konuştu:

 Oraya varana kadar ne olduğunu gerçekten bilemeyeceğiz.

 

Independent Türkçe, NASA, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU