Trabzonspor puan kaybediyor, Fenerbahçe takibi sürdürüyor... Süper Lig'de kalan haftalarda sürpriz yaşanır mı?

Trabzonspor son 4 maçta 9 puan kaybederken, Fenerbahçe ise kazanmaya devam ediyor. Spor yazarı Kemal Belgin, iki takımdaki performans değişimini şampiyonluk ihtimallerini Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Trabzonspor, Süper Lig'de 73 puanla zirvede yer alırken, Fenerbahçe 62 puanla 2. sırada / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de 2021-22 sezonuna damga vuran Trabzonspor, son haftalardaki performansıyla da adından söz ettiriyor.

Abdullah Avcı ile yakaladığı çıkışı şampiyonlukla taçlandırmak isteyen bordo-mavililer, ligde oynadıkları son maçlarda aldıkları kötü sonuçlarla rakipleriyle aradaki puan farkını eritti.

30. haftada Rizespor'a 3-2 yenilen Trabzonspor, sonrasında Beşiktaş, Gaziantep ve Karagümrük ile oynadığı maçlardan 1'er puanla ayrılarak beklenen şampiyonluk kutlamalarını ertelemek zorunda kaldı.

 

 

Diğer tarafta ise yükselen formuyla dikkat çeken ve hızla üst sıralara tırmanarak ikincilik koltuğuna yerleşen Fenerbahçe, şampiyonluk şansı zor olsa da sonuna kadar götürmeye kararlı olduğunu gösterdi.

Süper Lig'de oynadığı son 9 maçta 8 galibiyet alan ve sadece Trabzonspor ile berabere kalan İsmail Kartal'ın öğrencileri, puanını 62'ye yükselterek Karadeniz temsilcisiyle olan puan farkını 11'e düşürmeyi başardı.

 

Abdullah Avcı.jpg
Abdullah Avcı / Fotoğraf: AA

 

"Avcı arızaları son maçlarda yine ortaya çıktı"

Spor yazarı Kemal Belgin, takımların son dönemdeki performanslarını ve şampiyonluk yarışını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"Abdullah Avcı'nın teknik direktörlük yaşamının hemen hemen tamamı bu şekilde geçmiştir" diyen Belgin, "Fena başlamaz, giderek iyiye dönüşür, çok iyiye dönüşür, sonuna doğru da hep aşağıya doğru iner. Alın bakın. Aynısını Trabzon'da da yaşıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Bu durumun neden kaynaklandığının bilinemeyeceğini belirten Belgin, "Düşünce yapısı mı öyle yoksa görüş şekli mi eldeki kapasite midir bilemiyorum ama grafik bunu gösteriyor. Hep yükselmiş ondan sonra aşağıya inmiş. Şimdi burada da 20 puanlardan indi 11'lere. 'Eldeki elemanı makineye göre kullanmak' diye bir tabir vardır futbolda. Bugüne kadar doğru dürüst yararlandığınız bir oyuncuyu maçına, puan stratejinize göre kullanabilirsiniz arka arkaya iki maç. Mesela Siopis oynuyor, bir bakıyorsunuz iki maç sonra ortada yok, sakat da değil. Bu biraz kadro dengesizliği. Son maçta özellikle stoper sakatlanıyor yerine Yusuf giriyor. Bu Avcı arızaları son maçlarda yine ortaya çıktı" diye konuştu. 

 

Kemal Belgin-Twitter.jpg
Kemal Belgin / Fotoğraf: Twitter

 

"Eğer matematik yaşıyorsa her şey olabilir"

Trabzonspor'un şampiyonluk yarışında son haftalardaki olumsuz tablonun Fenerbahçe'nin dahil olmasının etkili olup olmadığıyla ilgili eleştirilere de değinen Belgin, "Abdullah Avcı'nın teknik direktör olduğu bir takımda bu olmaz. Daha ciddi bir rakip oldu diye böyle düşüşe geçti gibi bir durum yoktur. Rakip istediği kadar ciddi olsun ben bitirmişim işi çoktan. İsterse Real Madrid olsun. Bu puanla oluyor. Yarın siz bir maç kaybedip de rakip kazandığında 6 puan almayacak. Yine en fazla 3 puan alacak" şeklinde yorumladı.

Abdullah Avcı'nın Başakşehir'i çalıştırdığı dönemde 8 puan öndeyken şampiyonluğu Galatasaray'a kaptırdığını hatırlatan Belgin, şampiyonluk yarışıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Olmaz diye bir şey yok. Ama bir laf vardır söylenen: Top yuvarlaktır... Hakikaten de yuvarlaktır yani. Onun için futbol bu bütün maçları kaybedebilirsiniz. Karşı taraf bütün maçları kazanabilir. Eğer matematik yaşıyorsa her şey olabilir tabii. Bu yaşanırsa büyük bir sürpriz olur, tarihi bir sezon denilebilir.

 

İrfan Can Kahveci-AA.jpg
İrfan Can Kahveci, Fenerbahçe'de son haftaların en beğenilen isimleri arasında yer aldı / Fotoğraf: AA

 

"Fenerbahçe'nin bitmiş bir ligi yeniden ateşlemesinin en önemli faktörü İsmail Kartal'dır"

Sarı-lacivertlilerin son dönemde artan performansının en önemli aktörünün İsmail Kartal olduğunu vurgulayan Belgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Fenerbahçe'nin böyle bitmiş bir ligi yeniden tepede ateşlemesinin bana göre en önemli faktörlerinden biri antrenörün kovulup yerine İsmail Kartal'ın getirilmesidir. Aziz Yıldırım kimi kovmuşsa Ali Koç hepsini geri getirdi. Aziz Yıldırım'ın aldığı herkesi de Ali Koç kovdu. Şu anda Fenerbahçe'nin alışık olduğumuz, içinde yaşayıp büyüdüğümüz tarihinden eser yoktur ortada. Ne tarafını tutarsanız elinizde kalır. Buna rağmen İsmail Kartal bir şey yaptı, Crespo ile Zajc'ı orta sahanın ortasına koydu. Arka tarafı neredeyse kemikleştirdi ama Fenerbahçe'nin ön tarafı yok maalesef. Son maçta küme düşmüş Göztepe'de iki oyuncu, karşı karşıya topu kaleci Altay'a nişanlamasalar maç farklı olurdu, tablo değişebilirdi. 

 

İsmail Kartal-AA.jpg
İsmail Kartal / Fotoğraf: AA

 

"İsmail Hoca her şeye rağmen kadroyu sabitledi, takımın yükselişe geçmesinin ilk formülü budur"

Her şeye rağmen İsmail Kartal'ın Fenerbahçe'de kadroyu büyük oranda oturttuğunu ve başarının da bununla birlikte geldiğini dile getiren Belgin, şu ifadeleri kullandı:

İsmail Hoca her şeye rağmen bir 7-7 buçuk kişiyi sabitledi takımda. Sakatlıklar, cezalar hariç tabii. Bir futbol takımının aşama yapmasının, yavaş yavaş yükselişe geçmesinin ilk formülü budur. Ama siz her maça 5 kişiyi çıkartıp, 4 kişiyi sokar, 6'sını oynatmazsanız o takım gitmez. Kadro devamlılığı böyle bir şeydir. Eskiden Fenerbahçe'yi Galatasaray'ı, Beşiktaş'ı elle sayardık. Şimdi yok. Bir de bu 5 oyuncu değişikliğinden acilen dönmesi lazım Türkiye'nin. Çünkü bir takımın cılkı çıkıyor. Olacak şey değil. Kaleciyi saymayın zaten takımın yarısını oyun içinde değiştiriyorsunuz. Futbolda yaratıcılık tabii ki olmalı ama o başka şeylerde yaratıcılık olur. 

 

 

"Rossi'ye 5 buçuk milyon euro verdiler, herhalde ya Dereağzı'nda ya Samandıra'da petrol çıktı"

Fenerbahçe'nin geçtiğimiz hafta bonservisini aldığı Diego Rossi transferini de eleştiren Belgin, "Fenerbahçe Rossi ile üç yıllık sözleşme imzaladı ve kulübüne 5 buçuk milyon euro bonservis ödedi. Ben de köşemde 'Herhalde ya Dereağzı'nda ya Samandıra'da petrol çıktı' yazdım. Olacak şey değil. Bugün bana biri 'Rossi'yi alacağım. Mecburi. Durum öyle' dese tamam 1 milyon euro vereyim. Ne oluyor ya. Gırtlağa kadar 5,5 milyar lira borcunuz var zaten. Rossi'ye 5,5 milyar euro bonservis ne demek?" eleştirisiyle sözlerini noktaladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU