Ukrayna, AB'ye hızlı yoldan girmek için ilk adımı attı: "Haziran'ı bekliyoruz"

Avrupa Komisyonu, Rusya tehdidini hisseden ülkelerin üyelik sürecini hızlandırıyor

Anket niteliğindeki form, üyelik başvurusu hakkında Avrupa Komisyonu’nun görüş hazırlamasına yardımcı oluyor (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin Özel Kalem Yardımcısı Ihor Zhovkva, Avrupa Birliği (AB) üye adaylığı için ilk adımı attıklarını duyurdu.

Zhovkva, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen'in 8 Nisan'da Kiev'e gerçekleştirdiği ziyarette Zelenski'ye verdiği anketi doldurduklarını pazar akşamı Ukrayna'nın kamu yayımcısına açıkladı:

Bugün, bu belgenin Ukrayna tarafından tamamlandığını söyleyebilirim.

Zelenski'nin Özel Kalem Yardımcısı, bundan sonra Avrupa Komisyonu'nun Ukrayna'nın gerekli kriterleri yerine getirdiğine dair bir tavsiye yayımlaması gerektiğini söyledi:

Bu tavsiyenin olumlu olmasını bekliyoruz. Ondan sonra top AB üye ülkelerinde olacak.

Zhovkva, Kiev yönetimi olarak kendilerinin 23 ve 24 Haziran'daki Avrupa Konseyi zirvesinde üye adayı statüsüne kavuşmayı beklediklerini belirtti. "Sonrasında da üyelik müzakerelerine başlamamız gerekecek. Bu görüşmelere başlayınca Ukrayna'nın AB'ye tam üyeliği hakkında da konuşabiliriz" diyerek sonraki adımları anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Von der Leyen, savaşın başından bu yana Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaptığı ilk ziyarette Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'yle bir araya gelmişti. 

"Bugünkü mesajım net. Ukrayna, Avrupa ailesine aittir. Talebinizi yüksek sesle ve net bir şekilde duyduk. Ve bugün size ilk olumlu cevabı vermek için buradayız" diyen AB Komisyonu Başkanı, Ukraynalı lidere bir zarf sunmuştu. Bu zarfta gelecek aylarda AB ile üyelik için yapılacak görüşmelerin konusunun yer aldığını belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:

AB'ye giden yolunuz burada başlıyor. Bu ortak zeminde çalışmak için 7 gün 24 saat hizmetinizde olacağız.

Bu anketi doldurmanızda size destek vermeye hazırız. Bu adımı tamamlamanız her zamanki gibi yıllar değil, haftalar sürecek.

Von der Leyen, Ukrayna'nın başvurusunu bu yaz Avrupa Konseyi'ne sunmayı planladığını da bildirmişti. 

11 Nisan'da da AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Lüksemburg'da Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Ilia Darchiashvili'ye AB üyeliği başvurusu için gerekli formu verdiğini duyurmuştu.

Doğu Avrupa'daki ülkeler, Rusya tehdidi altındaki yönetimlerin AB'ye hızlıca üye olmasını destekler gibi dururken Fransa, Almanya, İspanya ve Hollanda gibi Batı Avrupa devletleri temkinli yaklaşıyor.

Moskova yönetimiyse bu çabalara tepkili. Rusya, Ukrayna'nın NATO üyeliği hevesinden kesin olarak vazgeçmesini savaşın bitmesi için şart koşuyor. Putin yönetimi, Batı'nın Rusya'nın çevresindeki ülkeleri yanına çekerek güvenliğine tehdit oluşturduğunu öne sürüyor. 

 

Independent Türkçe, Reuters, DW, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU