Evi çok soğuk olduğu için torunları ziyarete gelemeyince imza kampanyası başlatan yaşlı kadın 350 bin imza topladı

7 torun sahibi büyükanne, Downing Sokağı skandallarının "dikkatleri esas mesele olan eşitsizlikten farklı bir yöne çektiğini" söyledi

Halk, yaşam standartlarında 1950'lerden bu yana görülen en büyük düşüşle mücadele ediyor (Pixabay)

Ailesinin ve arkadaşlarının ziyaret edemeyeceği kadar soğuk bir evde yaşayan emekli, her hanenin düzenli olarak bir miktar ücretsiz enerji alması için kampanya başlattı.

Londra'nın güneyindeki Brixton'da, yalıtımı kötü bir sosyal konutta yaşayan 72 yaşındaki Diane Skidmore'ın söylediğine göre evi o kadar soğuk ki 7 torunu onu ziyaret gelmiyor ve evine uğrayan komşuları "tir tir titriyor".

Enerji tavan fiyatının bu ay Birleşik Krallık'ta (BK) en az yarı yarıya artması sonucu fiyatların rekor seviyelere ulaşmasının ardından Skidmore, maliyeti yüzünden ısıtma sistemini açmaktan kaçınıyor.

Enerji maliyetleri fırlarken sosyal sigorta, enflasyon ve belediye vergi oranlarının da artış göstermesi 70 yıldır yaşam standartlarındaki en büyük gerilemeye katkıda bulundu.
 

rişisunakveboris-afp.jpg

Skidmore, Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Başbakan Boris Johnson'ın "gerçeklikten uzak" olduğunu söyledi (AFP)


Skidmore ısınma, yemek pişirme ve aydınlatma gibi temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamak için Britanya'daki her haneye ücretsiz enerji verilmesi gerektiğini ileri sürerken, bu önerisinin windfall vergisiyle (BK'de özelleştirilen kamu kuruluşlarının kârına getirilen vergi -ed.n.) finanse edilebileceğini ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Metro'ya konuşan Skidmore, ücretsiz enerji fikrinin Evrensel Temel Gelir önerilerine benzediğini söylüyor. Bu projeyle bazı ülkelerde hükümetler, yaşam kalitesini artırmak için (gelir düzeyine bakmaksızın) her yurttaşa düzenli olarak bir miktar para ödemeyi test ediyor.

Yakıt yoksulluğuna karşı 10 yıldan uzun süredir kampanya yürüten Skidmore, rağbet gören imza kampanyasını kampanya ekibi Fuel Poverty Action adına hazırladı.

Kampanya metnine 350 binden fazla imza atıldı. Gereken 100 bin imzayı aştığı için kampanyanın Avam Kamarası'nda tartışmaya sunulması bekleniyor.

Skidmore çok sayıda kişinin bu kampanyayı "istekleriyle uyumlu olduğu için" desteklediğini düşündüğünü belirtti.

Skidmore, Metro.co.uk'a şunları söyledi:

Downing Sokağı'ndaki parti skandalı, halkın dikkatini süregiden esas meseleden farklı bir yöne çekiyor ve süregiden bu esas mesele, zenginlerle yoksullar arasındaki mutlak eşitsizlik.

Halk günbegün mücadele ediyor, açlık çekiyor ve donuyor... oysa diğerleri pandemi sırasında milyarlar kazandı.

Boris Johnson ve Rishi Sunak işe yarayacak fikirler üretmeliydi ama bir tane fikirleri yok. Gerçeklikten çok uzaklar.

İmza kampanyası, nasıl fark yaratılacağına dair bazı mantıklı öneriler getiriyor.

Enerji fiyatları krizine tepki olarak BK Maliye Bakanı Rishi Sunak, müşterilerin kredi olarak hükümetten 200 sterlin (yaklaşık 3 bin 800 TL) indirim alacağını söylemişti.

Eski sağlık çalışanı Skidmore şöyle diyor:

Halk kredi istemiyor, bu sadece borca girdiğiniz anlamına geliyor. Bunu nasıl geri ödeyebiliriz ki? Kredinin gerçekte kimseye bir faydası yok.

Change.org kampanyasına buradan ulaşılabilir.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU