Erdoğan’dan Murat Çetinkaya yorumu: Kendi tasarrufları vardı, ağır bedeller ödendi, bu artık çekilmez oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın kendi tasarruflarının ağır bedeller ödettiğini söyleyerek “Bu artık bir yere kadar katlanılabilirdi, çekilmez oldu” dedi

Kolaj: Independent Türkçe 

Bosna Hersek programının ardından Ankara’ya dönüşü sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Habertürk'ten Çimen Çetin'in haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Merkez Bankası Başkanı’nın piyasalara güven vermediğini, piyasalarla iletişiminin iyi olmadığını söyleyerek “Bir değişikliğe gitmenin faydalı olacağına inandık” dedi. 

Çetinkaya’nın görevden alınması kararının Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin Cumhurbaşkanı’na verdiği yetkinin bir neticesi olduğunu söyleyen Erdoğan, “Çünkü Merkez Bankası Başkanı daha önce layüseldi, hiçbir şey soramazsınız, istediği gibi adım atar. Şimdi burada da yapı içerisinde Sayın Başkanın kendine has birçok tasarrufu olmuştur ve bu tasarruflar neticesinde de maalesef ağır bedeller ödendi” ifadelerini kullandı. 

“Bu artık bir yere kadar katlanılabilirdi, çekilmez oldu” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkanlığa atanan Murat Uysal hakkında da konuştu: 

Bunu başta Hazine ve Maliye Bakanım olmak üzere arkadaşlarımızla değerlendirdik. Bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra da burada bir değişikliğe gitmenin faydalı olacağına inandık. Merkez Bankası’na yabancı olmayan, orada başkanvekili konumunda olan bir arkadaşımızı sektörün içerisinde olan, finans sektöründe olan bir arkadaşımızı bu göreve getirmiş olduk.


“Her Para Politikası Kurulu’nda ‘Acaba buradan bu defa ne çıkacak?’ diyorduk” 

Merkez Bankası’nın ekonominin finans ayağında en önemli kilit role sahip olduğunu söyleyen Erdoğan, “Orayı tamamıyla biz revize edemezsek, orayı sağlam temellere bağlayamazsak orada ciddi sıkıntıları yaşamayla karşı karşıya kalabiliriz” diye konuştu: 

'Mali istikrar’ diyoruz, ‘Finans noktasında atılacak adımlarda kararlılık’ diyoruz. Bütün bunlarla en önemli adım para politikası meselesi. Para politikası noktasında hep Para Politikası Kurulu toplandığı zaman ‘Acaba buradan bu defa ne çıkacak?’ deniyordu.
Diğer taraftan ayda bir toplanan Para Politikası Kurulu, beyefendinin zamanında biliyorsunuz senede 10 aya indirildi. Tabii bütün bunlar da niçin? Bunlar bize sorularak değil kendi kendine yapılmış şeyler. Bütün bunların yanında bir başka adım daha atıldı. Başkan yardımcılıkları yetmiyormuş gibi bir de genel direktörlükler adı altında direktörlükler oluşturuldu. En önemlisi piyasalara güven vermedi. Piyasalarla iletişimi iyi değildi. Tabi bunların hepsi oralarda başka sıkıntıları da meydana getirdi. Bundan dolayı artık böyle bir değişime gidilmesinin ülke ekonomisi için hayırlı olacağına inandık ve bu adımı attık.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Temmuz Pazar günü Marmara Bölgesi milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla ilgili  "Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. 'Faiz düşerse, enflasyon düşer' dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik" değerlendirmesinde bulunmuştu


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU