18 yıllık savaş sona eriyor... Taliban ve Afgan hükümeti "Barış için yol haritası" sözü verdi

Toplantıda katılımcılar, kadınların politik, sosyal, ekonomik, eğitim ve kültürel alanlardaki haklarına vurgu yaptı

Afgan hükümet yetkilileriyle Taliban heyetinin katıldığı Doha'daki toplantıda, 18 yıllık savaşın sona erdirilmesi için görüşmeler yapıldı / Fotoğraf: AFP

Katar’ın başkenti Doha’da Taliban, Afgan hükümeti, muhalefeti ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan yaklaşık 70 kişi, geçtiğimiz pazar ve pazartesi günleri gerçekleştirilen barış müzakerelerinin kapanış bildirgesinde, "Barış için bir yol haritası" hazırlama konusunda söz verdi.

Bu hedefe ulaşmak için Afgan temsilciler, şiddeti sonlandırma, göç eden vatandaşlarının dönmesi için çalışma ve bölge güçlerinin Afganistan’ın iç işlerine müdahale edilmesine izin vermemesi vaadinde bulundu.

Müzakerelerin sonunda yayınlanan açıklamaya göre katılımcılar, kadınların politik, sosyal, ekonomik, eğitim ve kültürel alanlardaki haklarını İslami çerçeve ve değerlere göre güvence altına alma sözü verdi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonuç bildirgesi 1996-2001 yılları arasındaki eski Taliban rejiminde bakanlık yapan Amir Khan Mottaki tarafından Peştuca, Afganistan eski Devlet Başkanı Hamid Karzai tarafından kurulan Afganistan'daki Barış Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Habiba Sarabi ise Darice dillerinde okudu.

Katar ile birlikte Doha’da toplantı düzenleyen Almanya’nın Afganistan Temsilcisi Marcus Butzel, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, “Sonuç bildirgesindeki en önemli konu, Afganistan’da şiddete son verme vaadi oldu” dedi.

Görüşmeler, siyasi bir atılım elde etmek için yeni bir girişim olarak değerlendirildi. Öte yandan ABD, Taliban ile 18 yıl süren savaşın sona ermesi için 3 ay içinde bir anlaşmaya varılması için çabalıyor.

ABD tarafından yapılan açıklamada, Afganistan seçimlerinin düzenleneceği eylül ayından önce askerleri geri çekmeye başlamak için bir anlaşma istendiği belirtildi.

Öte yandan bu toplantı, Afgan siyasiler ve Taliban temsilcileri arasındaki üçüncü görüşme oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

DAHA FAZLA HABER OKU