Şanghay'da evleri karantina tesislerine çevrilmek istenenler polisle çatıştı

Çinli sansür yetkilileri sıcak anların canlı yayınını "tehlikeli içerik" olarak damgalamakta gecikmedi

Perşembe günü tecrit altındaki Şanghay'da, hükümetin evlerini Kovid karantina tesislerine dönüştürme kararı nedeniyle sakinlerin polisle çatıştığı nadir karşılaşılan halk protestoları görüntülendi.

Çinli mesajlaşma platformu WeChat'te geniş çapta paylaşılan bir videoda, doğudaki Pudong bölgesindeki Zhanjiang yerleşkesinde tehlikeli maddelere karşı koruyucu elbise giyen 30 polis memurundan, kiraladıkları dairelerde kalmalarına izin vermelerini isteyen sakinlerin polisle çatıştığı görülüyor.

Financial Times gazetesinin haberine göre çatışma perşembe günü polisin yerleşkedeki 9 konutu geçici izolasyon tesislerine dönüştürmek için harekete geçmesinden sonra çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 binden fazla kişinin izlediği canlı yayın, sansürcülerin görüntülerin "tehlikeli içerik" içerdiğini duyurması üzerine WeChat tarafından aniden kesildi.

Videoyu çeken kadın, yayın bitmeden önce "Ülkeyle işbirliği yapmak istemediğimden değil ama bloklar arasında yalnızca 10 metre mesafenin olduğu, herkesin testinin negatif çıktığı ve bu insanların içeri girmesine izin verilen bir binada yaşasanız ne hissederdiniz?" ifadelerini kullandı.

Reuters'ın haberine göre videonun doğruluğu bağımsız olarak teyit edilmese de konut kompleksinin yönetimi anlaşmazlığı doğruladı.

Yerleşkenin de sahibi olan Zhangjiang Group'a göre yetkililer, onlara ait 5 boş binayı karantina tesislerine dönüştürdü. Zhangjian Group, 9 binanın daha aynı amaçla kullanılacağını ekledi.

Şirket, yaptığı açıklamada çatışmanın "şirketin karantina çitinin inşaatını organize ettiği ve bazı kiracıların inşaat alanını engellediği" için çıktığını ama durumun çözüldüğünü belirtti.

Reuters'a isminin gizli kalması şartıyla konuşan bir tanık, işçilerin perşembe günü öğleden sonra, polisin de hemen ardından geldiğini söyledi. Hasta bireylerden Kovid kapma korkularını dile getiren kadın "Burası bir karantina merkezi olmak için hiç uygun değil" dedi.

Çin'in sıfır Kovid politikasına göre testi pozitif çıkan herkesin belirlenmiş bir tesiste izole edilmesi gerekiyor. Komşuların da izolasyonda kalması gerekiyor ve bu da halkın virüse yakalanmanın sonuçları hakkında endişelenmesine neden oluyor.
 


Yaklaşık 26 milyon kişinin yaşadığı Şanghay, marttan beri 300 binden fazla enfeksiyonun kaydedilmesiyle pandeminin başlamasından bu yana Çin'deki en büyük Kovid salgınının merkezi haline geldi.

Yetkililer Kovid hastalarını barındırmak için aceleyle yatak sağlamaya çalışırken şehir; okulları, yakın zamanda bitmiş daireleri ve sergi salonlarını izolasyon tesislerine dönüştürmek zorunda kaldı. Şehir, enfeksiyonlardaki günlük hızlı artışla mücadele etmek için 100'den fazla sahra hastanesinde 160 bin yatak daha sağlandığını duyurdu.

Cuma günü Şanghay'daki Kovid vakaları düşüşe geçse de günlük enfeksiyonlar 23 bin civarında seyrediyor. Bu sayı perşembe günü kaydedilen 27 bin civarındaki yeni vakadan daha az olsa da cuma günü semptomatik vakalara 3 bin 200 kişinin eklenmesiyle rekor kırıldı. Bu rakam önceki gün 2 bin 573'tü.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU