İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki müdahalesi sonrasında en az 152 Filistinli yaralandı

İsrail güvenlik güçleri, Mart'tan beri Batı Şeria'da düzenledikleri baskınlarda 29 Filistinliyi öldürdü

Filistin Kızılay'ı, Kudüs'teki Mescid-i Aksa çevresinde İsrail polisinin Filistinli göstericilere müdahale etmesi sonucu en az 152 Filistinlinin yaralandığını açıkladı.

Sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'nın avlusuna baskın düzenleyen İsrail polisi, kauçuk kaplı mermi ve ses bombası kullandı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail polisi ayrıca Aksa'da bulunan Filistinlileri darbetti.

3 polis yaralandı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail polisi yaptığı açıklamada yüzlerce Filistinli göstericinin sabah ezanından sonra güvenlik birimlerine ve Kudüs'ün Eski Şehri'ndeki Yahudi dua alanı olan Ağlama Duvarı yakınına havai fişek ve taş fırlattığını belirtti.

Açıklamanın devamında, İsrail polisinin "kalabalığı dağıtmak ve ibadette bulunan diğer insanların bölgeyi güvenli bir şekilde terkedebilmelerini sağlamak için" Mescid-i Aksa'nın bulunduğu alana girdiği ve yaşanan çatışmada üç polisin yaralandığı belirtildi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in sözcüsü, attığı tweette, polisin yüzlerce Filistinliyi gözaltına aldığını açıkladı.

Abbas: İşlerin kontrolden çıkmasını önlemek için uluslararası toplumun acil müdahalesine ihtiyaç duyulmaktadır

Mescid-i Aksa'nın İmamı Sheikh Omar Al-Kiswani ise İsrail polisinin 80'den fazla Filistinliyi gözaltına aldığını açıkladı.

Filistin devlet başkanı Mahmoud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, "İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırganlığını durdurmak ve işlerin kontrolden çıkmasını önlemek için uluslararası toplumun acil müdahalesine ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

Gazze Şeridi'ni kontrol eden Filistinli örgüt Hamas, İsrail'in olayların "sonuçlarından sorumlu olacağını" belirtti.

İslam dünyası için en kutsal üçüncü yer olan Mescid-i Aksa, antik iki tapınağın bulunduğu yer olmasından dolayı Yahudiler tarafından da kutsal kabul ediliyor.

Mart'tan beri 29 Filistinli öldürüldü

Bu yılki Ramazan ayının, Yahudilerin Hamursuz Bayramı'yla aynı tarihe gelmesinden dolayı bölgedeki gerginlik tırmandı.

Filistinli saldırganların bir dizi İsrail kentinde yaptığı saldırılarda 14 İsrail vatandaşını öldürmesinin ardından İsrail güvenlik güçleri, Mart'tan beri Batı Şeria'da düzenledikleri baskınlarda 29 Filistinliyi öldürdü.

 

 

AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU