Irak Başbakanı Abdulmehdi: Peşmerge ile anlaştık

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, başkent Bağdat'taki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu

Irak Kürdistan Bölgesi'ne (IKB) bağlı Peşmerge Güçleri / Fotoğraf: AA

Sınırlardaki güvenlik boşluklarının Irak ordusu ve Peşmerge Güçleri tarafından doldurulacağını belirten Abdulmehdi, “Irak-İran ve Irak-Suriye sınırlarının güvenliği konusunda Peşmerge ile anlaşmamız oldu ki bu 500 kilometrelik bir hattı oluşturuyor” dedi.

Bağdat ile Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) arasında askıya alınan sorunların çözümünün kolay olmadığını ifade eden Başbakan Abdulmehdi, “Bu sorunlar eski ve küflenmeye yüz tutmuş. Fakat tüm sorunların çözümü konusunda Erbil hükümeti ile günlük irtibatımız var. Özellikle de Kerkük sorunu konusunda” diye konuştu.

“Hürmüz Boğazı’nda yaşanacak aksama büyük sorun teşkil edecek”

Gazetecilerin, İran ve ABD arasındaki gerginlik nedeniyle Hürmüz Boğazı'nın petrol ihracatına kapatılması ihtimaline ilişkin sorusuna Abdulmehdi, "Hürmüz Boğazı üzerinden petrolün ihracatında yaşanacak bir aksama ülkenin ekonomisi için büyük sorun teşkil edecektir" yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Abdulmehdi, Haşdi Şabi'nin bürolarının kapatılmasını içeren kararnameye de değinerek, kararların uygulanmaya başlandığı bilgisini verdi.

Başbakan Abdulmehdi, 1 Temmuz'da yayımladığı kararnameyle, Haşdi Şabi güçlerinin ismini taşıyan tüm büroların 31 Temmuz tarihine kadar kapatılması talimatı vermişti.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU