40 yaş sonrası ikinci kariyer nasıl tasarlanır?

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Unsplash -@nullplus

Kendinizi işyerinde daha sıkılmış ve yorgun hissediyor musunuz?

İşinize eskisi kadar önem vermekte zorlanıyor musunuz?

İşini seven arkadaşlarınızı ve akrabalarınızı kıskanıyor musunuz? Hak ettiğiniz maaş artışlarını alamıyor musunuz?

Kendinizi başka bir yerde çalışmayı hayal ederken yakalıyor musunuz?

"Yaşım da ilerledi, bundan sonra kariyeri mi yeniden tasarlayabilir miyim" diye soruyor musunuz?

Cevabınız "evet" ise hem kariyer değiştirmeyi düşünmenin zamanı gelmiş hem de sandığınızdan daha derin bir problem ortaya çıkmış olabilir.   

Kariyer değiştirme konusunda tereddüt etmek doğaldır. Aslında, 45 yaş ve üzerindeki insanların yarısından fazlası kariyer değiştirmeyi düşünmekte, sadece yüzde 6'sı bunu yapmaktadır.

Çünkü kişi ya bulunduğu işte rahat etmektedir ya da iş yerinde işler iyi gitmese bile, en azından neden beklediğine yanıt vermektedir. 


Kariyer değişikliği yapmaktan alıkoyan nedir?

Yeni bir kariyere geçiş her yaşta zor olabilir, ancak orta yaşta bir kariyer değişikliği yapmak ek zorluklarla birlikte gelir.

Birçok nedenden dolayı, 40'lı ve 45'li yaşlarda kariyeri değiştirmek, 20'li veya 30'lu yaşlarda yapmaktan çok daha zordur. Sorumluluklar, korkular ve kendinden şüphe duyma eğilimi gibi.

Kişinin kendisine şunları sorması normaldir:

Ödemem gereken faturalarım ve bakmam gereken bir ailem var. Kariyer değişikliğiyle ilişkili riski göze alabilir miyim? Sonunda mutsuz olabilir ve daha kötü bir durumda sıkışıp kalabilirim.


İkinci kariyer için bir yol haritası oluşturmanın zorluğu, nereden başlanacağını bilememektir. Bu belirsizlik korkusu, çoğu insanı ilerlemekten alıkoyan şeydir. Belirsiz bir şey için istikrarlı bir kariyeri riske atmakta tereddüt edilir. 


Başarılı bir kariyer değişikliği nasıl yapılır? 

Pek çok insan 40+ yaşına geldiğinde özgüveninin arttığını bildirmektedir. Kariyer değişikliğine hazır olmaya dair işaretler genellikle bireyseldir.

Sebep ne olursa olsun, mevcut kariyerle ilgili duygular değiştiyse, diğer seçenekleri keşfetmenin zamanı gelmiştir.

Peki, orta yaşlarda kariyeri başarılı bir şekilde değiştirmeye yardımcı olacak ipuçları nelerdir? 


Mükemmel zamanı ve ortamı beklemeyin  

Kariyer değişikliği yapmak için mükemmel zaman ve ortam beklenmemelidir. 40 yaşından sonra kariyer değişikliği yapmak için yeni kariyer fikirleri bir araya toplanmalıdır. 


İlgi alanlarınızı değerlendirin 

Kariyer planlama sürecindeki ilk adım olan öz değerlendirme ile ilgi alanları, kişilik tipi, yetenekler üzerine testler yaptırmak, kişinin kendisi hakkında bilgi edinmesini sağlar.

Değerler, beceriler, yaşam tarzı gibi bir sonraki kariyer için neyin önemli olduğunu değerlendirmek, bulunan yer ile varmak istenen yer arasındaki boşlukları bilmek ne yapmak gerektiğine yönelik planı oluşturmayı sağlar.  


Uzman tavsiyesi alın 

Kariyer değişikliğini, tek başına yapmak zordur. Kişinin cesareti kırılabilir, kendinden şüphe duyabilir ve bakış açısını kaybedebilir.

Bunu önlemek için destek bulmak gerekir. Bir danışman ya da koçla görüşülebilir. 


İş ya da meslek hakkında bilgi toplayın, araştırma yapın 

Hangi sektörlerin ve mesleklerin en uygun olduğuna karar vermek için değerlendirmeler yapılmalıdır. Kişi, hangi işi, meslekleri sevip hangilerini sevmediğine karar vermek için iş görevlerini karşılaştırmalıdır.

Ne yapmak istediğine karar veren kişi, sektör hakkında olabildiğince fazla bilgi toplamalı, o alanda çalışan kişilerle bağlantı kurmalıdır.  


Deneyimlerinizden yararlanın  

Yılların birikimiyle ilgili en iyi şeylerden biri, çok fazla deneyime sahip olmaktır. Yeni bir kariyere geçerken aktarılabilir beceriler önemlidir.  

Aktarılabilir beceriler, mevcut kariyerde edinilen ve bir sonraki kariyere aktarılabilecek zor ve yumuşak becerilerdir.


Ailenin desteğini alın 

Orta yaş kariyer değişikliği çok fazla destek gerektirir.  Böyle büyük bir değişikliğe başlamadan önce aileyle konuşarak desteklerini almak, bu dönüşümü mümkün kılmak için herkesin adım atmasını sağlayacaktır. 


Yaşı olumsuz bir şey olarak düşünmeyin

40 yaşında kariyer değişikliğini daha sonraki yaşam olarak düşünmemelidir. 40+ yaş bir sorun varmış gibi hissedebilir, ancak yaştan daha önemli olan özgüven, gelişim zihniyeti ve işle ilgili becerilere sahip olmak ve bunları sergilemektir. Asıl odaklanması gereken budur. 


Çevrimiçi olun

Kariyer değişikliği yapmak isteyenlerin çevrimiçi varlıklarını yeniden yapılandırmaları önemlidir. Seçilen yönü yansıtmak için çevrimiçi kimliğe ince ayar yapmaya odaklanmak gerekir.

Profil, sektöre ve role göre özelleştirilmeli, kişi sosyal medya sayfasına alakalı içerik eklemelidir. 


Bütçe yapın

Bir kariyer değişikliği yapmadan önce ne kadar kazanmak gerektiğini bilmek, ekonomik görünümü belirlemek yararlı olacaktır.


Eğitimler alın, becerilerinizi geliştirin

Yaş ayrımcılığı ve uzun süreli işsizlik, kariyerlerinin ikinci yarısında olanlar için önemli sorunlardır. Kariyer değiştirmek zordur. İşten çıkarıldıktan sonra işe geri dönmek ise daha da zor.

Çünkü dünyanın birçok ülkesinde işe alım yetkilileri, 40+ üstü kişileri işe almak konusunda isteksiz olduklarını, uyumda zorlanacaklarını, deneyimlerinin iş yeri ile alakalı olmayacağını ve yeni beceriler öğrenemeyeceklerini veya öğrenmek istemeyeceklerini öne sürmektedir.

Ama gerçekten fark yaratabilecekleri bir şey var, o da; daha fazla eğitim ve öğretim. İşleriyle ilgili daha fazla eğitim ve öğretime aktif olarak katılan, gelişime açık olan, bazı yeni beceriler öğrenen orta ya da yaşlı kişiler, kariyer değişikliklerinde durumu tersine çevirebilirler.

Peki, hangi eğitimden bahsediyorum?

Açıkçası bu işe ve yönlenecek yeni kariyere bağlı olarak değişir. Yalnız bu işler paraya ve zamana mal olsa da internet sayesinde yeni beceriler konusunda eğitim almak hiç bu kadar kolay veya ucuz olmamıştı. Örnek; Udemy.

İş ve çalışanlar üzerindeki modern etkiler nedeniyle bir kariyere bakış açımız artık değişti. Kariyerler geçen yüzyılın sonlarından beri düz bir şekilde ilerlemiyor.

Kariyer yolunu değiştirmek isteyenler rotanın dışına çıkma fikrinden kurtulduğunda ve bunun oldukça normal olduğunu kabul ettiğinde (riskli gelse bile), değişiklikleri daha açık bir şekilde planlama sürecini başlatacaklardır.    

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU