İmamoğlu: Yeni taksi sistemini engellemek için yapılanları İstanbullular hiç unutmayacak; siyasi aklınıza cezayı kesecek

İBB Başkanı, 2021 yılı faaliyet raporuna ilişkin açıklamada bulundu

Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu 2021 yılı faaliyet raporuna ilişkin, “Yeni taksi sistemini engellemek için yapılanları İstanbullular hiç unutmayacak; siyasi aklınıza cezayı kesecek ” dedi.

İmamoğlu, İBB Meclisi'nin Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilen nisan ayı dördüncü birleşiminde ‘2021 yılı Faaliyet Raporu’nu sundu.

 

Faaliyet raporu üzerinde konuşabilmek için önce Türkiye'nin içinden geçtiği koşulları konuşmak gerektiğini söyleyen İmamoğlu “Ne yazık ki tarihimiz boyunca görülmemiş bir kriz sarmalından geçiyoruz. Ekonomi yönetimi hayatın her alanında çığ gibi zamlara neden oluyor. Bilimden uzak politikalar hayatı pahalılaştırdı, işsizliği tetikledi ve 85 milyon insanımızı fakirliğe sürükledi” dedi.

"İktidarın bizi hedefleyen özel uygulamaları saysam bitmez"

2022'nin ilk gününde elektriğe yüzde 127 zam yapıldığını, son 3 yılda her  hanenin elektrik faturasının yüzde 400 arttığını vurgulayan İmamoğlu şöyle konuştu:

Benzin son bir yılda yüzde 169, motorin yüzde 230 arttı. Son bir yılda ayçiçek yağı yüzde 138 arttı. Yine son bir yılda buğday unu yüzde 109 zam görmüş oldu.  Bunlar haneleri yoksullaştıran rakamlar. Bunların hiçbirini biz yapmadık. Akaryakıt fiyatlarını ya da döviz kurlarına biz karar vermiyoruz. Özetle yaşamakta olduğumuz ekonomik yıkımın sorumlusu biz değiliz. Ülke ekonomisinin nasıl yönetildiği, herkesi, her kurum ve kuruluşu olduğu gibi, yerel yönetimleri de doğrudan etkiliyor. İktidarın ekonomi politikaları sebep, belediyelerin girdi maliyetlerini hizmet fiyatlarına yansıtması sonuçtur.

“İktidarın bizi hedefleyen özel uygulamaları, mevzuat icat etme girişimlerini sabaha kadar saysam bitmez. Peki, bütün bunlar bir işe yarıyor mu?” diye soran İmamoğlu şunları söyledi:

İşe yaramıyor. Allah’a şükür çok formdayım. Sizin müdahaleleriniz bana güç katıyor. Elinizdeki Faaliyet Raporu, bu çabaların asla işe yaramadığının somut kanıtıdır. Raporun her bir sayfası, İstanbul'u bir rant alanı olarak gören ve de kendini İstanbul'un sahibi kabul eden anlayışın ne büyük bir çaresizlik içinde olduğunun kanıtıdır. Ne yaparlarsa yapsınlar, işe yaramıyor. Her zamankinden daha fazla ve daha kaliteli hizmet üretiyoruz. Her zamankinden çok daha fazla ve çok daha doğru yatırımlar yapıyoruz. 16 milyona canla başla hizmet etmek için çalışıyoruz. İstanbul'dan dünyaya örnek olacak bir belediyecilik modeli oluşturuyoruz. İstanbul'da inşa ettiğimiz belediyecilik modelimizi iki kelimeyle özetlersek o iki kelime ‘demokrasi' ve ‘kalkınma'dır.

"Veto edeceğim"

İmamoğlu, meclisten yeni geçen indirim kararı hakkında konuştu. İmamoğlu şunları söyledi:

Öğrenci indirimi yapacağız dedik seçimden önce. Mazot 6 lirayken, 85 liraya öğrenciye sattığınız kartı, 40 liraya indirdik. Mazot 20 lira olmuş. Şu anda öğrenci kartı 109 liraya çıktı son zamla. Diyorsunuz ki; ‘78 liraya sat. O zaman sattığın 85 liradan daha ucuza sat.' Bana popülizmden bahseden arkadaşa diyorum ki; Allah akıl versin. Kendi çocuklarınıza gidin, anlatın bunu; size gülerler. Deyin ki; ‘Ey evladım, sevgili kızım, sevgili oğlum. Üniversiteye gidiyorsun. Liseye gidiyorsun. O zaman ortaokula gidiyordun. Ben sana o zaman, bu kartı 85 liraya satıyordum. Bu arkadaş var ya bu Ekrem İmamoğlu, bunu 40 lira yaptı. Ya o zaman da mazot 6 liraydı. Hatta biz gezmeye gidiyoruz ya, arabamız o zaman 200 liraya doluyordu. Şu anda 600-700 liraya doluyor. Bu adam kalkmış, bir de bunun üstüne yüzde 40 zam yapmış, olmuş 109 lira. Biz, onu 78 liraya indireceğiz.' Sana ne der biliyor musun? ‘Ya baba, anne sen önce git arabana koyduğun mazotun fiyatını indir' der. 4 katına çıkartmışsınız bunu, bir de adama gidip, ‘Bunu 78 lira yap' diyorsunuz. Bütün gençler size güler. Samimiyetsizliğinizi bilir, görür. Evlatlarınıza, çocuklarınıza anlatamazsınız. Tabii ki veto edeceğim. Siz hizmet mi yapmak istiyorsunuz? Gençlere yardımcı mı olmak istiyorsunuz? Bursları 2 katına çıkartın. Öğrenci evlerinde elektriği yüzde 40 indirin.

"Bunun faturasını size kesecek"

UKOME'de çoğunluktaki hükümet temsilcilerinin engeline takılan yeni taksi sistemi hakkında da konuşan İmamoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

* Önerdiğimiz Yeni Taksi Sistemi'ne karşı UKOME'de yürütülen gülünç ve anlamsız engellemelere bir kez daha değineceğim. Yılların UKOME yapısı, biz seçimleri kazandıktan sonra değiştirildi ve yapıyı iktidarın talimatını yerine getirmek üzere atanmış 5 yeni üye ile İBB'nin  sandalye çoğunluğu elinden alınmış oldu. Bu arkadaşlar geçen yıl boyunca İstanbul'un taksi sorunu çözmemizi engellediler.

* Artık İstanbul'daki mevcut taksi sisteminin, bir avuç taksi sahibinin çıkarlarını korumaya odaklı olduğunu herkes biliyor. İstanbulluların yüzde 80'den fazlası bu sistem değişsin istiyor. Buradan uyarıyorum, bilimsel yöntemlerle tasarladığımız Yeni Taksi Sistemi'ni engellemek için yapılanları İstanbullular hiç unutmayacak ve bunun faturasını size kesecek.

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU