ABD'den "Türkiye'ye yaptırımlar kalkacak mı?" sorusuna yanıt

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımları kaldırılacak mı?" sorusunu "Bildiğiniz gibi, yaptırımlar kanunla zorunlu kılınan bir mevzuat" diye yanıtladı

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında bir gazetecinin, "Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımlarını kaldırmayı düşünüyor musunuz?" sorusunu yanıtladı. Price "Bunun için bir cevabım yok. Bildiğiniz gibi, CAATSA yaptırımları kanunla zorunlu kılınan bir mevzuat. Türkiye'nin S-400 sistemine sahip olması konusundaki endişelerimiz hakkında Türk müttefiklerimizle görüşme içindeyiz" diye konuştu.

"Türkiye önemli bir NATO müttefiki"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"ABD için Türkiye gibi ülkelerin Rusya'ya yaptırım uygulamayı reddetmesi kabul edilebilir mi?" sorusuna ise Price şu yanıtı verdi:

Türkiye önemli bir NATO müttefiki. Ukrayna halkının desteklenmesi ve Rusya'dan hesap sorulmasına önemli katkılarda bulundu. Türkiye bir NATO müttefiki ve NATO çok sağlam açıklamalar yaptı. NATO ülkeleri, çeşitli destek biçimleri konusunda çok yakın bir koordinasyon içinde. Türkiye ayrıca diplomatik bir ilerleme olup olmayacağını görmek için Rusları ve Ukraynalıları bir araya getirmek konusunda çok önemli rol oynadı.Ne yazık ki, ister Türkiye, ister Fransa, ister Almanya, ister İsrail ya da başkaları, bugüne kadar üstlenilen çabaların hiçbiri çok başarılı olmadı. Bu ülkelerin çaba göstermemesinden değil, Rusya'nın bu çatışmayı diplomasiyle sona erdirmek konusunda ciddi olmamasından kaynaklı.

Gazetecinin, "Yani Türkiye'nin Rusya'ya yaptırım uygulamamasını kabul ediyorsunuz" ifadesinin ardından Price, "Türkiye bağlamında devam eden yaptırım ihlalleri var mı bilmiyorum ama Türkiye önemli katkılarda bulundu. Tekrar söylüyorum, Türkiye önemli bir NATO müttefiki ve bu bağlamda Rus saldırganlığına karşı durmuş, Ukrayna halkını desteklemek için önemli katkı sağlamıştır" dedi.

CAATSA yaptırımları

ABD, 2021'nin Aralık ayında Türkiye'ye Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle ABD'nin, Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında uygulanacak yaptırımları açıklamış, SSB ve kurumun dört yetkilisi yaptırım listesine alınmıştı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in de aralarında olduğu dört kurum yetkilisine "Rusya ile kurulan ilişkiler" nedeniyle uygulanacak yaptırımlar geçen sene nisan ayında yürürlüğe girmişti.
 

 

 

Indpendent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU