Jeffrey Epstein: Donald Trump, Bill Clinton ve Prens Andrew’la bağlantısı bulunan milyarder pedofil

Üst düzey ünlülerle kurduğu arkadaşlıklarla tanınan Epstein reşit olmayan kız çocuklarına yönelik seks amaçlı insan kaçakçılığıyla suçlanıyor

Savcılar Epstein’ın duruşması görülene dek hapiste tutulmasını talep ediyor (The Independent)

Milyarder yatırımcı Jeffrey Epstein’in dünya çapında bir arkadaş ağı bulunuyor. İngiltere kraliçesi 2. Elizabeth’in üçüncü çocuğu Prens Andrew’la dostluğu bilinen Epstein, Bill Clinton’ı da Karayipler’deki özel Little St. James adasında ağırlamıştı. 

Ayrıca Oyuncular Kevin Spacey ve Chris Tucker’ı bir insani yardım projesi kapsamında Afrika’ya gönderen Epstein, Donald Trump’ın da arkadaşı ve ABD başkanının Mar-a-Lago’daki özel kulübünün müdavimlerinden biriydi.

Donald Trump New York Magazine’e 2002’de verdiği röportajda, “Jeff’i 15 yıldır tanırım. Müthiş adamdır” demiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü:

Birlikte vakit geçirmek için çok eğlenceli biridir. Hatta güzel kadınları benim kadar sevdiği söyleniyor ve bunların çoğu genç kadınlar. Şüphe yok ki Jeffrey sosyal hayatı sever.

1990’larda New York çevrelerinde boy göstermeye başlayan Epstein, hakkında açılan ve 2008’de sonuçlanan cezai soruşturmanın ardından bu üst düzey dostluklarını kaybetti. Reşit olmayan bir kızı fuhuşa zorlamakla suçlanan Epstein suçlamayı kabul etmiş ve soruşturmanın sonucunda uzlaşmaya varılmıştı.

Bir zamanlar Bear Stearns’ta opsiyon tüccarlığı yapan ve Harvard Üniversitesi’ne yaptığı düzenli bağışlarla da adından söz ettiren 66 yaşındaki Epstein, New York savcılarının, hakkında yeni suçlamalar yöneltmesiyle bu eski dostlukların bazıları tekrar gündeme gelebilir.

Epstein; seks amaçlı insan kaçakçılığı ve yine seks amaçlı insan kaçakçılığı için komplo hazırlamak suçlarıyla koyu mavi mahkum giysisiyle New York’ta hakim önüne çıktı. Epstein’a yönelik bu yeni suçlamaların 2002-2005 yıllarında New York’taki 4 bin 200 metrekarelik malikanesinde gerçekleştiği iddia ediliyor. Savcılar, Epstein’ın taciz ettiği söylenen genç kadınlar için adaletin yerini bulmasının önemli olduğunu söylüyor.

New York Güney Bölge Savcısı Geoffrey Berman, “İddia edilen davranışlar vicdanları sarstı. Bunlar birkaç yıl öncesine ait suçlamalar olsa da mağdur olduğunu iddia eden ve şimdi genç kadınlar olan birçok kişi için hala son derece önemli. Adaleti hak ediyorlar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York’un Brooklyn bölgesinde doğan ve babası şehrin bahçeler müdürlüğünde çalışan Epstein’a yönelik yeni suçlamalar, Miami Herald gazetesinde yer alan bir dizi soruşturma raporunun sonucunda ortaya çıktı.

Gazete geçen yıl Florida’daki savcıların Epstein’a yönelik 53 sayfalık bir suç dosyası hazırladığını belirtmiş ancak Miami savcıları ve Epstein’ın avukatları arasında uzlaşmaya varılmasıyla suçların son dakikada düştüğünü bildirmişti.

Berman, pazartesi günü New York’ta düzenlediği basın toplantısında, “Mükemmel bir araştırmacı gazetecilikle desteklendik” dedi. 

Uzlaşma eski Florida Güney Bölgesi Savcısı Alexander Acosta tarafından yönetilmişti. Acosta şu anda Trump’ın kabinesinde çalışma bakanı olarak görev yapıyor. Uzlaşma kapsamında Epstein federal  kovuşturmadan muaf tutulmuş ve bu durum, davacı kadınlardan gizlenmişti.

Şubatta federal bir yargıç, savcıların uzlaşma anlaşmasını müzakere şeklinin yasaya aykırı olduğuna hükmetti ve adalet bakanlığı kendi soruşturmasını açtı.

Capitol Hill’deki Demokratlar bir alt komite toplantısı sırasında Acosta’yı uzlaşmadaki rolü nedeniyle şimdiden sorguluyor.

Reuters’a göre Acosta, “Hayal kırıklığınızı anlayabiliyorum. Ama şunu görmek gerek: Mahkumiyet almadan ya da tazminat ödemeden paçayı kurtaracaktı.Onun nezarethaneye yollanması bizim çalışmalarımızın sonucu” diye konuştu.

 

 

Aynı zamanda eski bir risk fonu yöneticisi olan Epstein, bir dönem New York Yukarı Doğu Yakası’ndaki Dalton School’da matematik dersi de vermişti. Epstein çıplak masaj ve diğer cinsel faaliyetler için genç kız bulmak ve bazı kızlara başka kızlar bulması için para ödemekle suçlanıyor.

Cumartesi akşamı Fransa’dan özel uçağıyla New Jersey’e gelen Epstein, Teterboro Havalimanı’nda gözaltına alındı ve pazartesi günü New York’ta çıkarıldığı mahkemede suçunu reddetti.

Epstein 45 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Dört yıl önce iki kadın daha Epstein hakkında dava açmış ve İngiliz medya devi Robert Maxwell’ın kızı Ghislaine Maxwell’ın, Prens Andrew’u Epstein’la tanıştırdığını ve onun için kadın pazarladığını iddia etmişti.

57 yaşındaki Maxwell bu iddiaları yalanladı. 2010’a kadar Epstein’la çıktığı tatillerle bilinen Prens Andrew da arkadaşının “kölesi” olduğu iddia edilen reşit olmayan bir kızla cinsel ilişki yaşadığı suçlamalarını “kesin bir dille reddetti.”

2015’te Davos’ta konuşan Prens Andrew, “Sadece önceki açıklamalarımı tekrarlamak ve onaylamak istiyorum. İşime odaklanmış durumdayım” ifadelerini kullanmıştı.

Savcılar Epstein’ın duruşması görülene dek hapiste tutulmasını talep etti.

Savcı Berman konuyla ilgili şunları söyledi:

Muazzam bir serveti var. Suçlamalar çok ciddi ve 45 yıla kadar hapis cezası alabilir. Bu da Epstein’ın yaşındaki biri için ömür boyu hapis cezası demek. Bu yüzden yargılamadan kaçmak için her türlü sebebi var diye düşünüyoruz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU