Ukrayna: Rus hackerlar elektrik şebekesine siber saldırı düzenledi

Saldırıda şimdiye dek görülen en ileri seviye yazılımların kullanıldığı savunuldu

Ukraynalı yetkililer, Rusların elektrik kesintisini gidermeyi güçleştirecek yazılımlar kullandığını savundu (Unsplash)

Ukrayna, Rusya'nın bir elektrik şebekesine siber saldırı düzenlediğini ve saldırının önlendiğini iddia etti.

Ukraynalı yetkililerin salı günkü açıklamasında, 8 Nisan'da yapılan siber saldırının Rusya Ana İstihbarat Dairesi'ne (GRU) bağlı olduğu düşünülen Sandworm adlı bir ekip tarafından düzenlendiği öne sürüldü.

Yetkililer, bunun şimdiye dek gördükleri en ileri seviyedeki saldırılardan biri olduğunu, bir takım karmaşık kötü amaçlı yazılımların kullanıldığını ve bunun da saldırının haftalar öncesinden planlandığına işaret ettiğini savundu.

Ayrıca saldırıda "wiper" adı verilen ve tüm verileri silen bir yazılım kullandığı, bunun elektriğin yeniden sağlanması için kullanılan bilgisayar sistemlerini hedef aldığı ve azami düzeyde hasar yaratmayı hedeflediği iddia edildi.

Slovakyalı siber güvenlik firması ESET, 2016'da Kiev'e karşı düzenlenen siber saldırıda kullanılan kötü amaçlı yazılımların geliştirilmiş versiyonlarının bu saldırı girişiminde de kullanıldığını savundu. 2016'daki saldırının da yine Sandworm tarafından düzenlendiği iddia edilmişti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer saldırıda hedef alınan firmanın ya da bölgenin adını paylaşmazken, hackerların şirketin sistemine ilk kez şubatta girdiğini öne sürdü.

Öte yandan iki milyon kişiyi etkileyebileceği öngörülen saldırının önlendiği belirtildi.

Ukrayna Özel İletişim ve Bilgi Koruma Devlet Servisi Başkan Yardımcısı Victor Zhora, "Saldırıyı düzenleyen ekibin detaylı hazırlı yapacak yeterli vakte sahip olduğu ve saldırıyı karmaşık ve üst düzey bir seviyede uygulamayı planladıkları bariz şekilde görünüyor" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 49. gününde de çatışmalar sürüyor.

Kiev ve Kremlin arasında cephede yürütülen savaşa paralel olarak bir siber savaş da yaşanıyor.

Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous, Ukrayna'ya destek vererek Rusya'ya siber savaş açtıklarını söylemişti. Grup, dün yaptığı bir paylaşımda Kremlin yönetimine ait yaklaşık 2,5 milyon e-postayı ele geçirip yayımladıklarını öne sürmüştü.

Ukrayna, gönüllü hackerlardan oluşan bir "Bilişim Teknolojisi Ordusu" da kurmuş, 400 binden fazla kişinin ekibe katıldığı savunulmuştu.



Independent Türkçe, New York Times, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU