UCM, Kongo Terminatörü’nü savaş suçlarından mahkum etti

Lahey'de yargılanan Ntaganda, 2015'te yaptığı eylemler nedeniyle "terminatör" lakabını almıştı

Ntaganda Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanırken / Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Kongo'nun Özgürlüğü İçin Vatansever Güç’ün eski lideri Bosco Ntaganda'yı savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar da dahil 18 ayrı suçtan mahkum etti.

Ntaganda, söz konusu suçları, Kongo'nın kuzey doğusundaki Ituri bölgesinde 2002-2003 arasında yaşanan çatışmalarda, Kongo Vatanseverler Birliği’nin (UPC) askeri kanadı "Kongo'nun Özgürlüğü İçin Vatansever Güç" ün lideri olduğu dönemde işlemekle itham edildi.

Savcılar tarafından Eylül 2015’te Lahey’de başlayan duruşmada sunulan iddianamede, yaptığı eylemler nedeniyle "terminatör" olarak bilinen Ntaganda’nın ülkenin altın, elmas ve petrol kaynaklarını kontrol etmek için başka bir etnik gruba saldırı emri verdiği bilgisi yer aldı.

Ntaganda’ya yöneltilen suçlamalar arasında cinayet, tecavüz, küçük yaştaki çocukları zorla askere almak, onlara yönelik cinsel istismar, yağma ve sivilleri evlerinden etme yer alıyordu.

Kongo ordusunun bu eski generali (2007-2012), 2013 Ocak ayında Ruanda'nın başkenti Kigali’deki ABD Büyükelçiliği’ne sığınmasının ardından UCM’ye gönüllü olarak teslim olan ilk şüpheli olmuştu.

Sivil toplum kuruluşlarına (STK) göre 1999’dan bu yana Kongo’da yaşanan çatışmalarda 60 bin kişi hayatını kaybetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU