Bilim insanları güneş enerjisini 18 yıl saklamanın yolunu buldu

Ultra ince çip "hava durumundan, saatten, mevsimden veya coğrafi konumdan bağımsız" elektrik üretebilir

Moleküler Güneş-Termal Enerji Depolama sistemi, Güneş enerjisini elektrik olarak serbest bırakmadan önce 18 yıl boyunca bir çip üzerinde saklayabilir (Chalmers Teknoloji Üniversitesi)

Bilim insanları güneş enerjisini gerektiğinde serbest bırakmadan önce yakalayıp yaklaşık 20 yıl saklamanın bir yolunu buldu.

İsveç'teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi ve Çin'deki Şanghay Jiao Tong Üniversitesi'ndeki araştırmacılar moleküler güneş-termal enerji depolama (molecular solar thermal energy storage, MOST) adı verilen bir sistem kullanarak termoelektrik jeneratör işlevi görecek ultra ince bir çip geliştirdi.

Chalmers Üniversitesi'nde Kimya ve Kimya Mühendisliği Bölümü profesörü olan ve araştırmayı yöneten Kasper Moth-Poulsen, "Bu, güneş enerjisinden elektrik üretmenin tamamen yeni bir yolu" dedi.

Güneş enerjisini hava durumundan, saatten, mevsimden veya coğrafi konumdan bağımsız olarak elektrik üretmek için kullanabileceğimiz anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

MOST sistemi, Güneş'in enerjisini yakalamak için güneş ışığına tepki veren özel tasarlanmış bir molekül kullanır. Çip İsveç'te güneş enerjisiyle yüklendikten sonra Chalmers Üniversitesi çipi Şanghay'daki meslektaşlarına gönderdi ve güneş enerjisi Şanghay'da elektriğe dönüştürüldü.

Chalmers Üniversitesi'nden yapılan açıklamada "Esasen, İsveç'teki güneş ışığı dünyanın diğer ucuna gönderildi ve Çin'de elektriğe dönüştürüldü" ifadelerine yer verildi.

Araştırmacılar, teknolojinin depolanan güneş enerjisini ihtiyaç anında kullanarak kendini şarj eden elektronik cihazlara ön ayak olabileceğini umarken, yenilenebilir ve salımsız enerji üretimini de dönüştürme potansiyeli olduğunu düşünüyor.

Chalmers Üniversitesi, sistemin büyük ölçekte uygulanabilmesi için daha fazla araştırma ve geliştirme gerektiğini düşünüyor ve erken aşamada sunulmasına rağmen "dünya genelinde büyük ilgi" gördüğünü söylüyor.

Chalmers Üniversitesi'nden Zhihang Wang "Bu jeneratör; kulaklık, akıllı saat ve telefon gibi elektronik cihazlara entegre edilebilecek ultra ince bir çip" dedi.

Şu ana kadar sadece küçük miktarlarda elektrik ürettik fakat yeni sonuçlar konseptin gerçekten işe yaradığını gösteriyor. Çok umut verici görünüyor.

Araştırma, Cell Reports Physical Science adlı akademik dergide "Çip ölçekli güneş termal elektrik enerjisi üretimi" başlıklı bir çalışmada yayımlandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU