Dövizi TL'ye çeviren ve 3 ay mevduat yapan kurumlara değerleme, faiz ve diğer kazançlarına vergiden istisna getiriliyor

Torba teklif, AK Parti tarafından TBMM'ye sunuldu

Fotoğraf: AA

AK Parti tarafından TBMM'ye dün sunulan ekonomiye ilişkin torba kanun tasarısına göre 31 Mart itibarıyla bilançosunda yer alan dövizi TL'ye çeviren ve en az 3 ay vadeli mevduat yapan kurumlara değerleme, faiz ve diğer kazançlarına kaynaklanan tutarları kurumlar vergisinden istisna etme hakkı getiriliyor.

Bankacılık Kanunu ile bazı kanunlarda ve 655 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi yürütme ve yürürlülük dahil 20 maddeden oluşuyor.

Yasa teklifi ile ayrıca ticari mevduat ve katılım fonu bazı istisnalara rağmen, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından sigorta kapsamına dahil ediliyor.

Teklif ile kurumların 31 Mart 2022 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını 2022 yılı sonuna kadar mevcut destekleme kapsamında TL'ye çevirmeleri ve TL'yi en az üç ay vadeli mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda hesapların dönem sonu değerlemesinden kaynaklanan gelirler, vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasarı ile ayrıca Cumhurbaşkanı'na 31 Mart tarihini 30 Haziran veya 30 Eylül'e uzatmaya yetkili de olacak.

TMSF Fon Kurulu başkan yardımcılarının sayısı 2'den 3'e çıkarılmasını da öngören tasarı, Türkiye Varlık Fonu'nun bedelini ödeyerek satın aldığı şirketlerin, kamu sermayeli şirketlere uygulanan mevzuat ve kısıtlamalara tabi olmayacağı öngörülüyor.

Tasarı ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanarak büyükşehir belediyelerine devredilen metro projeleri için merkezi yönetim bütçesinden harcanan tutarlar, belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylarının azami %5'i oranında tahsil edilecek.

Tasarı ile ayrıca tasfiyesi TMSF eliyle yürütülen bankalarda tüm kanuni yükümlülüklerin ifasından sonra tasfiye bakiyesi kalması halinde bu tutarın hissedarlara dağıtımında da değişiklikler getiriliyor.

Teklifle ayrıca TMSF'nin kayyım olarak atandığı şirketlere ve devletin güvenliğine karşı ve terörizmin finansmanı suçu halinde uygulanacak esaslarda da değişikliklere gidiliyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU