Millet İttifakı riske giriyor

İsmail Çetin Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Twitter

Dereyi görmeden paçaları sıvayan Millet İttifakı, seçimi kesin kazanmış edaları ile ayağı yere basmadan hareket ediyor.

Cumhur İttifakı'nın oylarının erimesine rağmen "Kişi kendini en güçlü hissettiği an, en zayıf halidir" mantığı ile Millet İttifakı, erken havaya giren bir yaklaşım ve kuşatıcı olmayan tavırlar sergileyerek ivme kazanacağını sanıyorsa, sonun başlangıcını hazırlayacağı gibi bu kafayla devam etmesi halinde işi zora sokacağının da altını çizerim.

Uzun yıllardır muhalefete demir atmış olan CHP için böyle bir fırsatın bir daha ayağa gelmeyeceği aşikârdır.

İktidar olarak ülkemizi yönetme fırsatı bulan CHP'nin eline geçen bu fırsatı lehe çevirmek için akıllı ve yapıcı politikaları, olgun ve kuşatıcı yaklaşımlarla birleştirerek yerinde adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. 

Her daim olduğu gibi, her platformda, her ortamda bizleri yetiştiren Haydar Baş hocamızın felsefesi gereği ülkemizin bütünlüğü, milletimizin birliği ve dirliği adına doğruları konuşmaktan imtina etmeyeceğiz.

Ülkemizin geldiği durum ortadadır. Ekonomi yerlerde gezerken, insanımız sosyal ve psikolojik olarak dibe vurmuş, dizini dövünen bir toplum haline gelmiştir. 

Halkımızın ülkemizi yöneten veya yönetecek zihniyetten beklentisi Allah'ın verdiği bir vasıf, insan olarak tenceresinin kaynaması, kimseye muhtaç olmadan huzur içinde bir hayat sürmek. Kısacası insan gibi yaşamak.

Bunu başaran ülkemizi yönetir. Halkımız tarafından takdir görür. Buradan hareketle ülkemizin son dönemlerine bakacak olursak tablo apaçık göz önündedir. 

Ne Cumhur İttifakı bu ekonomik tabloyu iyileştirici bir politika ortaya koyabilmiş, ne de Millet İttifakı bu negatif tabloyu pozitif yapacak elle tutulur plan ve proje sunabilmiştir.

Ülkemizdeki ekonomik verileri düzeltecek bir plan ve projesi olan kişi veya siyasi parti olmadığını gözlemliyoruz.

Çünkü hiçbir siyasi parti ülkeyi düze çıkaracak bir ekonomik modelden bahsetmiyor.  

Siyasi partiler ekonomiyi nasıl düzelteceği konusunda bir proje ortaya koyamıyor.

Her iki ittifakında sıkıntısı aynı. Devam edemeyen ekonomik sistemle ülkeyi yönetmekten başka ellerinde bir yöntem olmadığı ortada.

Her iki ittifaka da; ülkemiz ve dünya insanlığının ekonomik sıkıntılarını çözecek, uygulandığı ülkede ekonomik refahı sağlayarak, huzur, güven ve barışı tesis ederek, rahat bir yaşam sağlayacak "Milli Ekonomi Modeli"ni seçimlere 1-0 galip başlamaları için mutlaka taraflarına almalarını tavsiye ederim.

Buradan hareketle; Millet İttifakı'nın başta Macaristan olmak üzere Fransa seçimlerini de çok iyi analiz ederek ona göre hareket kabiliyeti belirlemesi gerekir.

Millet İttifakı bu mantalite ile devam etmesi durumunda muhalefette kalmaya devam edebilir.

Yarının ne göstereceği belli olmadığı gibi dengeler biranda değişip ibrelerin farklı yönlere kayma yapmasına da sebebiyet verebilir. 

Ondan dolayı yüzde 1 oyun çok büyük önem kazandığı 50+1 sisteminde işi sıkı tutup fantezi yapmadan felsefik zihniyetten çıkıp, sonuca gitme işini şansa bırakmadan matematiksel verilerle hareket ederek yüzde 10-15 bandında seyreden, tarafı belli olmayan partileri biran önce safına alması gerekir. 

Söylemde "Ülkemizin menfaati her şeyden önemli" vurgusu yapılan, lakin eylemde şahsi menfaatlerin ön plana konduğu izlenimi yaratan Millet İttifakı'nın bu yanlış tutumunun devam etmesi durumunda tarihi bir fırsatı kaçırmakla kalmaz, diğer ittifakın güç kazanmasına sebebiyet verebilir.

Millet İttifakı bu hamleyi yapmaz, ölçüp biçmeden yanlış mantalitesiyle yürümeye devam ederse bu partiler;

Üçüncü İttifakı kurabilir.

Cumhur İttifakı'na geçebilir.

İttifak içinden bir partinin oyu olgunluk derecesine yükselirse başını çektiği üçüncü bir ittifakı kurup tarafı belli olmayan partileri birleştirebilir.

Bu da Millet İttifakı için büyük bir hezimete dönüşür. Kendisine koşan iktidarı geriye teperek, altın tepside sunmuş olur.

Bunların yaşanmaması için kıvrak ve zeki düşünüp hızlı hareket ederek seçime katılmaya hak kazanmış partileri ittifakın içine almak bütün doğacak olumsuzlukların önünü kesecektir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU