Yolsuzlukla suçlanan Cezayir'in eski Aile Bakanı cezaevine konuldu

Cezayir eski Dayanışma ve Aile Bakanı Said Berakat / Fotoğraf: AFP

Cezayir Mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın görev yaptığı 1999-2019 yılları arasındaki yolsuzluk davaları ile bağlantılı olduğu düşünülen üst düzey yetkililer hakkındaki soruşturmalarını sürdürüyor.

Dün başkentteki Yüksek Mahkeme, Said Berakat’ı geçici hapis cezasına çarptırdı. Eski Dayanışma ve Aile Bakanı olarak yargılanan Berakat, kamu fonlarını boşa harcama, yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere aykırı anlaşmalar yapmak ve Dayanışma Bakanlığı yaptığı dönemde resmi evrakta sahtecilikle suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cezayir haber ajansı APS'ye göre Yüksek Mahkeme Başsavcılığı’nın yasalara aykırı eylemlerde bulunmakla suçlamasının ardından dokunulmazlığı kaldırılan Said Berakat hakkında soruşturulma başlatmıştı. 

Soruşturmayı yürüten Yüksek Mahkeme yetkilisi, geçen pazar günü Ulusal Meclis Üyesi Cemal Veled Abbas hakkında da Aile ve Dayanışma Bakanı olduğu dönemle ilgili aynı suçlamaların bulunması nedeniyle geçici süreliğine cezaevine konulması emri vermişti.

Said Berakat ve Cemal Veled Abbas, 12 Haziran’da yaptıkları yazılı açıklama ile yargının anayasal görevlerini yerine getirebilmesi için meclis dokunulmazlıklarından vazgeçtiklerini Ulusal Meclis’e bildirmişti.

Söz konusu açıklamadan kısa bir süre sonra Adalet Bakanı’nın talebi üzerine Parlamento Yüksek Dairesi, Berakat ve Abbas’ın meclis dokunulmazlığını kaldırma prosedürlerinin etkinleştirilmesine ilişkin işlemleri başlatmak için kapalı bir oturum gerçekleştirdi.

Veled Abbas, 2016-2018 yılları arasında Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) Genel Sekreteri olarak görev yapmıştı. Abbas, Abdulaziz Buteflika’ya verdiği destekle tanınıyor. 30 Nisan 2019 tarihinde iş adamı Muhammed Cemii, FLN Genel Sekreteri olarak seçilmişti.

AFP’nin haberine göre Cezayir’de benzeri görülmemiş protestolar ve ordu tarafından uygulanan baskı nedeniyle Buteflika’nın 2 Nisan’da istifa etmesinden bu yana geniş çaplı bir yolsuzlukla mücadele operasyonu yürütülüyor. Operasyonda Buteflika ailesi başta olmak üzere yönetimle bağlantılı isimler hedef alınıyor.

22 Şubat’tan bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen gösterilerde Buteflika’nın 20 yıllık yönetiminden kalan ‘rejim simgelerinin’ hükümetten uzaklaştırılması talep ediliyor.

Başkentteki Sidi Muhammed Mahkemesi Başsavcısı, sosyal medya platformlarında paylaşılan bir video hakkında ön soruşturma başlatmaları için polislere talimat verdi. Söz konusu videoda polis memurlarının sivil giyimli bir kişiyi darp ettiği görülüyordu.

Ulusal Güvenlik Dairesi de geçen pazar günü Ulusal Güvenlik Genel Müfettişliği’ne geçen cuma günü yapılan protesto yürüyüşleri sırasında çekilen videodaki darp ile ilgili soruşturma açma emri vermişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

DAHA FAZLA HABER OKU