Lübnan’da ekmek krizi derinleşiyor

Bazı un fabrikalarının kapanmasının ardından kriz geçen hafta baş gösterdi

Lübnan'daki fırınlarda un tükenme noktasında. Fotoğraf: Şarku’l Avsat

 

Lübnanlılar, dün (Pazartesi) un temininde yaşanan kesintinin ardından yaşanan ekmek krizi nedeniyle ekmek aramak için fırın fırın dolaşmak zorunda kaldılar. Bu durum, halkı piyasada halen mevcut olan diğer ekmek türlerine başvurmaya sevk etti.

Bazı un fabrikalarının kapanmasının ardından kriz geçen hafta baş gösterdi. Sübvansiyonlu un miktarlarının tükendiğini açıklayan "Değirmenciler Sendikası", sübvansiyonlu buğdayın fiyatını güvence altına almada "Lübnan Merkez Bankası’nın" geciktiğini söyledi. Sendika bu durumun ekmek üretimini de geciktirdiğini bildirdi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnan Merkez Bankası, yurtdışından buğday ithal etmek için döviz sağlıyor. Buğday, halen Lübnan devleti tarafından resmi dolar kuru üzerinden (dolar başına 1500 pound) sübvanse edilen tek gıda ürünüdür. İthalatçılar, ithal edilen sevkiyatların değerine ilişkin “Lübnan Merkez Bankası” beyanlarını sunar ve “Merkez” onlar için kredi sağlar.

Fırınlar ve ekmek satış merkezleri dün sabah saatlerinde yoğun bir kalabalığa sahne oldu. Öğleden sonra ise fırınlarda ekmek kalmadı. Bazı fırınlar, yeni miktarları tekrar üretecek hammaddeye sahip olmadıklarını söyleyerek, halkı diğer, daha pahalı ekmek türlerine yönlendirdi. Diğer yandan çalışır durumda kalan ve müşterisi çok fazla kalabalık olan birkaç fırın olduğu da gözlendi.

Fırın sahipleri, fabrikaların kendilerine gerekli malzemeyi sağlamadığını, depolarından çıkan unların tükendiğini açıkladılar. Bağımsız Fırıncılar Odası Başkanı Riyad es-Seyyid, yaptığı açıklamada, “Lübnan Merkez Bankası tarafından ithal edilen buğdayın fiyatının ödenmemesi nedeniyle fırınlarda artık ekmek üretmeye devam edecek miktarda un kalmadı. Bazı fırınların kapatılması Lübnan topraklarındaki büyük fırınları etkileyecektir. Fırıncılık sektörü birçok zorluk ve sorunla karşı karşıya. Un krizinden sonra durum kötüden daha da kötüye gitti. Bütün yetkililer un teminini güvence altına almak üzere uygun çözümü en kısa sürede bulmak için çalışmalı”.

Ülkedeki buğday ambarlarının tahrip olmasına neden olan Beyrut limanının patlamasından bu yana Merkez Bankası buğday ithalatı için kredi sağlıyor. Yurt dışından ithal edilen buğday, değirmen depolarına yaklaşık bir buçuk ay pazara yetecek miktarda periyodik olarak giriyor.

İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU