Sınırda boğulmamak için yüzme öğreniyorlar: "Hepsi lanet bir rüya için mi?"

"Çakallara" verdikleri binlerce dolar hayatta kalmaya yetmeyebiliyor

Bu kursta, suyun üstünde kalma ve dalma gibi yetenekler de öğretiliyor (AFP)

Orta Amerika ülkesi Nikaragua'daki yüzme kursunda yeni yeni kulaç atmaya başlayan öğrenciler, iki sıra halinde dizilip suyu dalgalandırıyor. 

Darling Molina, ayakta durunca beline kadar gelen suyun içinde değil de, azgın bir nehirdeymişçesine dalgaların üstesinden geliyor. Zira hayalleriyle arasında Rio Grande nehri var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nüfusu 7 milyona yaklaşan ülkede ABD hayallerine kapılan tek kişi o değil. Yalnızca ülkenin kuzeybatısındaki Esteli kentinde yer alan havuzda değil, her yerde bu hayalleri kuran birileri var. 

38 yaşındaki kadın, 16 yaşındaki kızıyla birlikte kuzeye gitmeyi planladıklarını ama ikisinin de yüzme bilmediğini belirtiyor. Çok tehlikeli yolculuğu çıkmak için böyle cesaret topladıklarını söylüyor. 

Honduras, Guatemala ve Meksika üzerinden çıkılan üç bin kilometrelik yolun sonunda Rio Grande'yi yüzerek geçmeleri gerekiyor. Hayalleriyle birlikte burada kaybolan ve akıbeti bilinmeyen kaç kişinin olduğu belirsiz.

nikaragua-afp.jpg

Öğrencilerin çoğu, yeterli beslenecek kadar maaş kazanamayan ya da işsiz ve bekar anneler (AFP)


2018'de Devlet Başkanı Daniel Ortega'nın kitlesel olarak protesto edildiği Nikaragua'da o günden bu yana çok fazla olumlu değişim gerçekleşmedi. Muhaliflerin hapse atıldığı ülkenin lideri aynı, ekonomisiyse pandemiyle birlikte daha da daraldı. Fransız haber ajansı AFP, yoksulluk oranının yüzde 30 civarında olduğunu belirtiyor. 

Şansını başka yerde denemek isteyen Nikaragualılar da göçü daha fazla düşünüyor. ABD'nin gümrük ve sınır muhafaza birimi, Ocak 2021'den bu yılın şubatına kadar yaklaşık 112 bin Nikaragualının sınırda yakalandığını bildiriyor. Bu sayı 2022 şubatında 13 bin 295, önceki senenin aynı ayındaysa yalnızca 706'ydı. 

Yüzme antrenörü Mario Venerio, her cuma Darling Molina gibi 20 kişiye bedava ders veriyor. Öğrencilerine "Eğer bir şeyler yanlış giderse bu kursla hayatta kalabilirsiniz" diyen Venerio, temel hayatta kalma becerilerini anlatıp nasıl ilkyardım yapılacağını gösteriyor. 

Venerio

Venerio, martta 4 kadının Rio Bravo'da boğulduğunu öğrendikten sonra bu kursu vermeye başladı (AFP)


Molina, "Çalışıp para biriktirdikten sonra burada iş kurmayı hayal ediyorum. Çünkü burada yapacak hiçbir şey yok" diyor. 

42 yaşındaki Martha Martinez de "Yüzme dersleri sayesinde çoğu korkumdan kurtuldum" ifadesini kullanıyor. 

"Çakal" olarak da bilinen insan kaçakçılarının, ABD'ye götürmek için kişi başı 5 bin dolardan 14 bin dolara kadar para istediğini belirtiyor. Pek çok kişi, bu parayı ya akrabalarından ya bankalardan ya da evlerini satarak veriyor. 

nikaragua-afp0.jpg

Göç hayalleri kuran tek kişi Bertha Calderon değil (AFP)


Sosyal medya üzerinden tanıştıkları kaçakçılarla Guatemala'da temas kurup kamyonların arkası gibi yerlerde gizleniyorlar. Yolda başlarına bir iş gelmezse karşılarına Rio Grande çıkıyor. 

Yüzme öğrenmeye çalışanlardan Wilmer Sanchez, bu engelin çok büyük olduğunu belirterek "Çok kişi boğuldu, korkuyorum" diyor. İşsiz olduğu için bu riski almak istediğini söylüyor. 

32 yaşındaki kurs arkadaşı Bertha Calderon da çok fazla cesedin oradan döndüğünü belirtiyor. 

Maalesef tanıdıklarımın ve onların akrabalarının cesetlerinin eve döndüğünü gördüm. Üzülüp korkuyorum, çok fazla karışık his var ama yine de bir hayalin peşindeyiz.

Kendisiyle aynı yaşta olan Gabriela Espinoza, kötü örneklerden biri. 25 Şubat'ta ülkeden ayrılan kadının ailesinin anlatımına göre, "çakallara" 6 bin dolardan fazla para verse de tekneye alınmamış. Yüzüstü bırakılan kadın boğularak ölünce ailenin cesedini getirmesi için 5 bin dolar para bulması gerekmiş. 71 yaşındaki annesi Maria Perez, şimdi durumu sorguluyor:

Hepsi lanet bir Amerikan rüyası için miydi?


Independent Türkçe, AFP, Worldometers

DAHA FAZLA HABER OKU