Kritik durumdaki Kovid-19 hastalarına yeni ilaç: "Ölüm oranı yüzde 55 düştü"

Görülen başarı üzerine gözlemciler klinik deneylerin erkenden bitirilmesini istedi

Açıklamadan sonra Veru hisselerinin değeri iki katına çıktı (AFP)

Veru adlı ABD merkezli bir şirket, dün yaptığı açıklamayla Kovid-19 tedavisini hedefleyen deneysel ilaçla kritik durumdaki hastalarda ölüm oranını yüzde 55 azaltmayı başardıklarını duyurdu.

Şirketin açıklamasına göre, sabizabulin isimli ilacın klinik deneylerinde gösterilen başarı üzerine, bağımsız gözlemciler deneyi yarıda bırakmayı tavsiye etti. Bunun üzerine deneyler cuma durduruldu.

Ancak deneyin sonuçları henüz meslektaşların denetiminden geçmiş ya da akademik bir dergide yayımlanmış değil. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deneye katılan 52 kişiye normal bakım ve plasebo verildi. Bunların yaklaşık yarısı 60 gün içinde öldü. Sabizabulin verilen ve aynı oranda hasta olduğu bildirilen 98 kişideyse ölüm oranı yalnızca yüzde 20 oldu. İlacın en fazla 21 gün boyunca günde bir kere verildiği aktarıldı. 

Deneye ABD, Brezilya, Arjantin, Meksika, Kolombiya, Bulgaristan'dan katılan hastalarda hem Delta hem de Omicron varyantlarına saptanmıştı. İlacın varyantlardan bağımsız olarak etkili olduğu öne sürüldü.

Yetkililer, deneyler sırasında ilaçla ilgili herhangi bir ciddi sıkıntı saptamadıklarını söyledi. 

Veru'nun baş yöneticisi Dr. Mitchell Steiner yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Hastaneye yatırılan hastalardaki ölümü klinik açıdan ve istastistik olarak manalı bir şekilde azalttığı gösterilen ilk ilaç, sabizabulin oldu. Bu ileriye dönük büyük bir adım anlamına geliyor.

Steiner, ilacın koronavirüsün hücrelerdeki mikrotübüller arasında dolaşmasını engellediğini belirterek, "Bu otoyolları yok ederek virüsün A noktasından B noktasına geçmesini engelliyor" dedi. 

Mitchell Steiner, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) ocak ayında kendilerine çalışmalarını hızlandırıp ölümleri azaltmaları için özel izin verdiğini de belirtti. Bu ay FDA yetkilileriyle bir araya gelerek ilacın acil durumlarda kullanımı için onay istemeyi planladıklarını ifade etti. 

Klinik deneye katılan isimlerden Dr. Michael Gordon ise ilaç önemli bir etki gösterse de daha fazla çalışma gerektiğini söyledi:

Hiçbir ilaç herkesin işine yaramaz. İlacın faydası ölüm oranında görüldü, kimin oksijene bağlanmaktan kurtulduğunda değil. Ama yine de diğer konularda da gelişme göreceğimizi bekliyorum.

Günde bir kere alınan sabizabulinin buzdolabında tutulması gerekmiyor. 9 miligramlık doz ağız yoluyla da alınabiliyor. İlk olarak ABD'de hastaneye yatırılan hastalarda kullanılması bekleniyor. 

 

Independent Türkçe, New York Times, The Pharma Letter

DAHA FAZLA HABER OKU