Tesla güneş enerjisiyle Bitcoin madenciliği yapacak

Kripto madenciliği çok büyük miktarda elektrik gerektirmesi sebebiyle iklim aktivistlerinin eleştirilerine maruz kalıyor

Tesla, Bitcoin'in en büyük ikinci kurumsal yatırımcısı ve şimdi de kripto para birimini güneş enerjisi kullanarak çıkarmayı planlıyor (Tesla)

Tesla, yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle Bitcoin çıkarmak için güneş panellerini ve Megapack bataryalarını Teksas'a yerleştiriyor.

Elektrikli araba üreticisi, bu yıl faaliyete geçecek 3,8 megavatlık (MV) tesisi inşa etmek için ödeme firması Block ve blok zinciri firması Blockstream'le ortaklık kurdu.

Yeni kripto para birimlerinin üretilme işlemi olan Bitcoin madenciliği çok büyük miktarda elektrik gerektirmesi sebebiyle son yıllarda eleştirilere maruz kalıyor.

Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi'nden elde edilen tahminler, BTC madenciliğinin Mısır büyüklüğünde bir ülke kadar enerji kullandığını öne sürüyor. Bu durum iklim aktivistlerini çevreye daha az zarar veren yeni madencilik biçimleri benimsemeleri için kripto sektörüne baskı yapmaya itiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu konuda Bitcoin'in altında yatan teknolojiyi "iş kanıtından" "hisse kanıtına" dönüştürmek de dahil çeşitli çözümler önerildi. Fakat bu çözüm, mevcut madenciler arasında ulaşılması zor bir fikir birliği gerektirecektir.

Daha uygulanabilir bir seçenekse güneş, rüzgar ve hidro gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçmek. Kripto madenciliği faaliyetleri azami kâr elde etmek için mümkün olan en düşük enerji fiyatını gerektirdiğinden, fosil yakıtlardan enerji üretimine kıyasla yenilenebilir enerjinin maliyeti bu geçişi önleyen ana faktör.

Geçen yıl bir Bitcoin madencilik havuzunun güneş enerjisiyle çalışan Bitcoin madenciliği üzerine yaptığı bir fizibilite çalışması, o dönemde mevcut olan teknolojileri kullanmanın kârlı olmadığını ortaya koymuştu.

Blockstream'in CEO'su Adam Back "Bu, Bitcoin madenciliğinin sıfır salımlı enerji altyapısını finanse edebileceği ve gelecekte ekonomik büyüme sağlayabileceği tezimizi kanıtlamaya yönelik bir adım" dedi.

Kripto para savunucuları daha yenilenebilir enerji tesislerinin inşası için Bitcoin madenciliğinden elde edilen mali ödüllerin aslında teşvik yaratabileceğini düşünüyor.

Güneş ve rüzgar tesislerinde sık sık fazla enerji üretimi yapılıyor, ki bu fazlalık potansiyel olarak kripto para madenciliğinde kullanılabilir.

Birleşik Krallık'taki dijital varlık brokerı GlobalBlock'un analisti Marcus Sotiriou, The Independent'a yaptığı açıklamada "Bitcoin'in iklim değişikliği sorunu fiyatlar yükselirken daha çok belirginlik kazanacak. Dolayısıyla bir çözüm bulmaktan başka seçeceğimiz kalmayacak" dedi.

Gelecek birkaç yıl içinde Bitcoin topluluğunun Bitcoin'i yeterince çevre dostu hale getirecek şekilde adapte olacağına güveniyorum.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU