Tehlikeli bir doğum sancısı ve kapalı uluslararası klinik

Ukrayna sahnesi korkutucu, Rusya, bir Avrupa toprağına füze yağdırıyor ve Ukrayna'nın bir kısmının kaderini belirlemeye hazırlanıyor. Tehlikeli bir kavşaktayız, bu tür kavşaklarda komuta ne kadar zordur!

Kolaj: Independent Türkçe

Durumu ağır ve çok kanaması olan bir hastamız ve tek bir kapalı yoğun bakım odamız var. Ukrayna'daki savaşı Vietnam Savaşı'ndan, Kore Savaşı'ndan, Berlin Krizinden, Küba Füze Krizinden, Afganistan'ın işgalinden ve Irak'ın işgalinden daha tehlikeli yapan da budur.

İki kamplı dünya da güvenli ve huzurlu değildi ama kendisi için bir emniyet supabı bulundurmaya önem veriyordu.

Uluslararası klinikteki yoğun bakım odası, biri Sovyet diğeri Amerikalı iki cerrahın gözetimindeydi.

Yoğun bakım ünitesi ekipmanlarının yeniden çalışmaya başlaması için Beyaz Saray ile Kremlin arasındaki kırmızı çizgiyi hareket ettirmek ve bazı tavizler vermek yeterliydi.

Hastanın ölümden kurtulabilmesi için iki cerrahın anlaşmaya varması kafiydi. Bilhassa Çin "Kültür Devrimi" ve "Dörtlü Çete"nin etkisi altında kıvranırken, Amerikan-Sovyet kararıyla, gezegen üzerindeki herhangi bir yangın söndürülebilirdi.


Bu dünyada, Washington ve Moskova, nükleer cephaneliğe dayanan iki ordu arasında herhangi bir doğrudan çatışmadan kaçınmak ve birbirlerinin nüfuz alanlarındaki kırmızı çizgileri ihlal etmemek konusunda kesin bir arzu duyuyorlardı.

Ariel Şaron komutasındaki güçlerin Beyrut'u kuşattığı 1982 yazında bir gün, Yaser Arafat, George Havi ve Muhsin İbrahim Beyrut'taki sığınaklardan birinde son mütevazı umutlarını görüştüler.

Havi Sovyet büyükelçiliğine gitti ve Büyükelçi Aleksander Soldatov'dan kuşatılmış müttefiklerinin moralini yükseltmek için ülkesinin Akdeniz'e Beyrut açıklarına bir savaş gemisi göndermesini talep etti.

Soldatov, bunun imkansızlığına ve İsrail'e kararlı bir destek sağlayan ABD ile bir çatışmaya sürüklenmenin tehlikelerine dikkat çekti.

Havi uğradığı hayal kırıklığını yuttu ve beklentilerini düşürdü. Moskova'nın sadece yaralıları kuşatma altındaki Beyrut'tan nakletmek için bir gemi göndermesini önerdi, ancak bu önerisi de kabul edilmedi ve arkadaşlarının yanına eli boş döndü.

O zaman üçü de Sovyetler Birliği'nin zayıflık sinyalleri gönderdiği sonucuna vardılar. Arafat, anahtarın sahibinin Washington olduğu sonucuna vardı.

Yaklaşık 10 yıl sonra da Beyaz Saray'ın bahçesinde "Oslo Anlaşması"nı imzalayacaktı. Kırk yıl sonra, Afganistan'dan kaotik bir şekilde çekilmesinin ışığında Amerikan imparatorluğunun gönderdiği zayıflık sinyallerinden bahsedenler var.


Sovyet sonrası dünyada, yoğun bakım ünitesi gerektiğinde çalışabilir gibi görünüyordu.

Vladimir Putin'in Rusya Federasyonu'nu, bedenen ve ruhen rehabilite etmesi gerekiyordu.

Kızıl Ordu'yu "renkli devrimler"in üreticisi ve Rusya'yı NATO piyonlarıyla kuşatmanın mimarı Batı ile yüzleşme doktriniyle donatmaya dayanan büyük intikam programını gülümsemelerin ve el sıkışmaların arkasına gizlemek zorundaydı.

Putin, toplumun ve ordunun damarlarına Batı'nın saklı bir yeni kuşatma planı olduğu fikrini enjekte etti ve ülkesinin kuvvetlerine füzelerinin ve gücünün prestijini iade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin, haritalara nüfuz eden ve içindeki güç dengesini onları işgal etmeden alt üst eden Kasım Süleymani'nin yöntemini benimseyebileceğini hissetmiyordu.

Zaman adındaki büyük bir komutana güvenerek meyvenin olgunlaşmasını beklemeyi tercih eden Şi Cinping'in sabrına da sahip değildi.

Rus güçlerinin Ukrayna topraklarına girmesini uzak bir ihtimal olarak görenler vardı. Rus kamuoyunun, tarihleri ​​iç içe geçmiş Slav evi içinde bir iç savaşı kabul etmeyeceğine inanıyorlardı.

Ukrayna'nın çok geçmeden beyaz bayrağı çekeceğini, korona ve ABD'nin Afganistan'dan çekilişi sonrası Batı'nın ellerini Ukrayna ateşinde yakmaktansa bu zehirli lokmayı yutmayı tercih edeceğini düşünenler de vardı.


Ukrayna sonrası dünyanın farklı olacağını söylemek abartı olmaz.

Şu anda çok tehlikeli bir doğum sancısının içindeyiz. Ama henüz bu sancının erken bir dönemindeyiz ve cevaplardan çok daha fazla sorumuz var;

Amerikan kibrinin güneşinin batmakta olduğu, dünyayı tek kutuplu bir temelde yönetmekteki başarısızlığının kanıtlanmasından sonra Washington'un konumunun gerileyeceği doğru mu?

Dünyayı yönetme oyununun bundan sonraki aşamada Amerikan-Rus-Çin üçgeni içerisinde döneceği doğru mu?

Dünya çılgın bir silahlanma yarışına mı giriyor ve Rus ekonomisi bu konuda Sovyetler Birliği'nin yapamadığını yapabilir mi?

Ekonomik büyüme ve yoksullukla mücadele, "Bir Kuşak ve Bir Yol" projesinin cazip hayalleri kisvesi altında ilerleyen büyük Çin programı için sürekli sıcak bir zemin üzerinde dans etmek uygun mu?

Avrupa'ya, özellikle de Rus gazı ithal etmeye bağımlı hale gelen ve bugün kendilerini Rusya'dan ithalatı boykot etme ve silahlanma bütçelerini artırma çağrıları ile karşı karşıya bulan ülkeler ne olacak?

Hindistan'a, kumar oynamayı sevmeyen bu endişeli Asyalı deve ne demeli?

Çatışma uzarsa İsrail ne yapacak? İran nükleer anlaşmaya döndükten sonra bu üçgenin içinde nerede duracak?

Güçlüler kulübünde koltukların yeniden dağıtılmasına yol açabilecek bir doğumun sancısı yaşanıyor.

Küreselleşme, Batılı ekonomi modeli, hammadde fiyatları, enerji, yatırımlar ve yaptırımlar hakkında da soru işaretleri var.

Dolar, yuan, ruble ve euronun konumları sorgulanıyor. Para birimlerinin sıralaması genel olarak generallerin sırasına da işaret ediyor.


Kapalı bir uluslararası klinikte uzun, acı bir doğum sancısının başlangıcındayız. Peki, Araplar korona sonrası dünyada kendilerine bir yer bulabilecekler mi?

Yeni üçgeni oluşturacak tarafların yanı sıra Avrupa ile kanalları açık tutacak siyasi bir iradenin eşlik ettiği güçlü bir ekonomik güç yaratabilecekler mi?

Üçgenin taraflarıyla karşılıklı çıkarlar temelinde ilişki kuran, güvenlik ve istikrarı sağlamak için endişeleri ve zorlukları tartışan ve bunlara karşılıklar bulan bir güç teşkil edebilecekler mi?
 


Zor bir uluslararası doğum sancısı ile başa çıkarken, beklemek en iyi yöntem kabul edilemez.

Arap ülkeleri, ekonomilerine yönelmeli, toplumlarının uyumuna dikkat etmeli, tehlikeli Ukrayna kavşağının zararlarını ne kadar sınırlayabileceklerini hesap etmeliler.

Haritaları ve sivil barışı gözetmek, çeşitli ilişkiler ağını sürdürme becerisini korumak menfaatleri korur.

Bu doğum sancısının sonuçlarını çatışan iki hükümetin yönetimi altında beklemek Libya'nın menfaatine değil.

Yemenlilerin Riyad istişarelerinin sağladığı fırsatı, Yemen evi içerisinde ilişkilerin onarıldığını ve tüm Yemenlilerin herkesi barındıran bir devlet çatısı altında ikamet etmeye geri döndüğünü duyuran yeni bir sayfa açmak için değerlendirmeleri Yemen'in menfaatine.

Suudi Arabistan'ın desteği, Arap ve uluslararası toplumun memnuniyeti ile kurulan Başkanlık Konseyi, bir başlangıç ​​noktası olarak kabul edilebilir.

Suriye, Irak ve Lübnan'daki fırsatları değerlendirmek de önemli. Ülkelerinin yeni üçgen içinde yaşanan büyük düelloların bedelini ödediği keskin bir kutuplaşma sürecinin oyun alanı haline gelmesinde Arapların hiçbir çıkarları yok.


Ukrayna sahnesi korkutucu, Rusya, bir Avrupa toprağına füze yağdırıyor ve Ukrayna'nın bir kısmının kaderini belirlemeye hazırlanıyor.

Ukrayna askerleri de NATO depolarından gelen yeni silahlarla Rus tanklarını ve uçaklarını hedef alıyor.

Biden'ın Putin'e yönelik suçlamaları, uluslararası klinikte yoğun bakım ünitesinin bozuk olduğunu teyit ediyor. Belirsizliği ortadan kaldırması çağrıları yapılan Çin, bunu ikiye katlıyor.

Tehlikeli bir kavşaktayız, bu tür kavşaklarda komuta ne kadar zordur!

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU