TikTok’un yükselişi Facebook’u endişelendiriyor

Tik Tok geçen yıl, uzun süre gençlerin tercih ettiği Snapchat uygulamasını dünya çapında reklam hacmi açısından geride bırakmıştı. Uygulamanın bu yılın sonunda Twitter’ı da geride bırakacağı öngörülüyor

TikTok’un dünya çapındaki reklam gelirini bu yıl üç katına çıkarması bekleniyor. Fotoğraf: Reuters

TikTok uygulaması, bu yıl Twitter ve Snapchat’in toplam reklam hacminin aşmak ve iki yıl içinde de YouTube’un reklam seviyesine ulaşmak yolunda istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Uygulama hedeflerine, gençlerin Facebook için tehdit oluşturur bir şekilde Tik Tok’u en popüler sosyal medya uygulaması haline getirmesinin ardından daha da yaklaştı.  

The Guardian gazetesinin haberine göre Google’ın sahip olduğu Youtube platformunun, Tik Tok’tan 12 yıl önce çıkmış olmasına rağmen Çin’e ait video paylaşım platformunun 2024 yılına kadar YouTube’u yakalayacağı ve her ikisinin de reklam gelirinin 23,6 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

TikTok geçen yıl, uzun süre gençlerin tercih ettiği Snapchat uygulamasını dünya çapında reklam hacmi açısından geride bırakmıştı. Uygulamanın bu yılın sonunda Twitter’ı da geride bırakacağı öngörülüyor. Aynı zamanda bu yıl, dünya çapındaki reklam gelirini üç katına, yani 11,6 milyar dolara ulaşarak Twitter ve Snapchat’in toplam 10,44 milyar dolarlık reklam gelirini de geçmesi bekleniyor.

Debra Aho Williamson konuya dair şu değerlendirmelerde bulundu:

“TikTok’un kullanıcı tabanında son iki yılda patlama yaşandı. Kullanıcıların uygulamada geçirdikleri süre olağanüstüydü. Playback ve dans uygulaması olarak diğer platformları geride bıraktı. Uygulama, trendler oluşturuyor ve her videodan sonra kullanıcıları etkileşimde tutarak içerik üretenlerin bağlantılarını destekliyor.”

TikTok küresel lansmanından 4 yıl sonra, 2021 yılında, Facebook, YouTube ve Instagram’ın ulaştığı sürenin yarısında, WhatsApp’tan ise üç yıl daha hızlı bir şekilde   bir milyar kullanıcıya ulaştı. Ddata.ai sitesi bu haftanın başlarında, Tik Tok’un ilk üç ayda 100 milyon kullanıcı başarısına ulaşmasının ardından bu yıl ayda 1,5 milyar kişi tarafından kullanılacağı tahmininde bulundu.

Şirket, sosyal medya kullanıcıları için ‘en iyi platform’ olmak savaşını kazanırken, 18 ila 25 yaş aralığında en büyük kullanıcı düşüşü yaşayan Facebook’un ana şirket Meta, insanları Instagram’a çekerek göçü durdurmaya çalışıyor.

Deeğerlendimeler Tik Tok’un  giderek daha fazla bağımlılık yapan bir platform haline geldiği yönünde. Medya düzenleyici Ofcom tarafından yaptırılan araştırmaya göre platformun 13 yaş ve üstü kişilerle sınırlı olması gerekmesine rağmen 3 ve 4 yaşındakilerin yaklaşık yüzde 16’sı TikTok içeriklerini izliyor. Bu oran, 5-7 yaş grubundaki tüm çocuklar açısından yüzde 29’a ulaşıyor.

Data.ai’ye göre geçen yıl bir TikTok kullanıcısı uygulamada aylık ortalama 19,6 saat geçirdi. Bu süre, kullanıcıların sosyal medyada geçirdiği zaman bakımından dünya lideri olan Facebook’a eşitti. TikTok için bu, 2018 yılında kullanıcıların platformda ayda 4,2 saat geçirmesinin ardından, sadece 4 yılda neredeyse 5 kat bir artışı temsil ediyor.

Mark Zuckerberg’in sahip olduğu Meta şirketi halen piyasada hakimiyetini koruyor. Facebook'un aylık 2,9 milyar aktif kullanıcısı, Instagram’ın ise 2 milyar kullanıcı bulunuyor. Insider Intelligence, 2024 reklam gelirlerini Facebook için 85 milyar dolar ve Instagram için de 82 milyar dolar olarak belirledi. Ancak geçen ay Meta’nın TikTok korkusunun, şirketi ‘özellikle yabancılara ait bir uygulama olması itibariyle, gerçek bir tehdit’ olarak göstermek için bir lobi şirketi tutmasına yol açtığı ortaya çıktı.

Affise’ın Pazarlama Müdürü Sam O’Brien şu değerlendirmelerde bulundu:

“Meta’nın kendisini, Y kuşağının kalbini, zihnini ve ilgisini çekmek için TikTok'a karşı bir savaşta olarak gördüğü açıkça görülüyor. Tik Tok pandeminin başlangıcından bu yana rakiplerinin kitlesinin büyük bir bölümünü ele geçirerek kullanıcı sayısında inanılmaz bir artışa tanık oldu.” 

Meta’nın taktikleri, önceki ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde dikkat çekilen, telefon şirketi Huawei’den TikTok’un ana şirketi ByteDance'e kadar Çinli şirketlerin kişisel verilerin Pekin’e aktarılmasında rol oynayarak ulusal bir güvenlik tehdidi oluşturduğu şüphesinden yararlanmayı amaçlıyor.

Sosyal medya kullanımı için dünyanın en büyük pazarlarından biri olan Hindistan iki yıl önce,TikTok da dahil olmak üzere Çin merkezli 59 uygulamayı yasakladı. Diğer yandan Trump’ın ByteDance’ı uluslararası operasyonlarını Microsoft veya Oracle gibi bir ABD firmasına satmaya zorlama planları, ABD başkanlık seçimlerini kaybettikten sonra gündemden düştü.

Bununla birlikte Huawei araçlarının cep telefonu şebekelerinde kullanımını yasaklayan Birleşik Krallık’takiler de dahil olmak üzere, birçok kullanıcı arasında şüpheler devam ediyor. Geçen yıl yapılan araştırmalar, İngilterelilerin yaklaşık üçte birinin TikTok’un kişisel verilerini Çin hükümetiyle paylaşabileceğinden endişe duyduğunu ortaya çıkardı. 18-34 yaşları arasındakilerin üçte biri, Tik Tok’un Çin’in talep etmesi durumunda kullanıcılarının kişisel bilgileri sunacağına inanıyordu.

Pekin ülkenin teknoloji devlerinin gücünü dizginlemeye çalıştığı için ByteDance şirketi ülkesinde de baskıya maruz kaldı. Milyarder kurucu ortak Zhang Yiming, mayıs ayında beklenmedik bir şekilde CEO’luk görevinden ayrılacağını duyurdu ve kasım ayında ByteDance’in altı iş birimine bölünerek büyük bir yeniden yapılanmaya girmesiyle yönetim kurulu başkanlığı rolünden de çekildi.

Ancak şirket  yine de oldukça iyi bir durumda bulunuyor. Şirketin değerinin geçen yıl 80 milyar dolarken bu yıl 353 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor. Aynı zamanda piyasalar gelecekte büyük bir halka arz olacağını da öngörüyor. ByteDance, Çin’deki çalışmaları ve önemli uygulama içi sayış ve e-ticaret işi de dahil olmak üzere toplam gelirinin geçen yıl, 2020’deki 34,3 milyar dolardan yüzde 70 artışla yaklaşık 58 milyar dolara yükselmesine tanık oldu.

Meta da büyük bir işletme olmaya devam ediyor. Gelirini geçen yıl yüzde 37 artış ile 118 milyar dolara yükselirken Zuckerberg, reklam tabanlı iş modelini güçlendirmek ve çeşitlendirmek için ticari bir karşı saldırı başlatma ihtiyacı hissetti.

Rakiplerinin başarılı yeniliklerini taklit etmeden daima hızla hareket eden Meta, Facebook ve Instagram kullanıcılarının satın alması ve kullanması için personeller tarafından ‘Zuck bucks’ olarak adlandırılan sanal paraları piyasaya sürmek için çalışıyor. Bu strateji TikTok tarafından hali hazırda başarılı bir şekilde kullanılan sisteme oldukça benziyor.

Tik Tok’un artık uygulama içi satışlar açısından dünyanın en yüksek kazançlı uygulaması olduğu bu haftanın başlarında ortaya çıktı. TikTok kullanıcıları, içerik üreticilerini videoları tanıtmak için kullanabileceği sanal para birimi ile yıllık yüzde 40 artışla 840 milyon dolar harcadı.

Raporu yayınlayan data.ai’nin istatistik başkanı Lexi Sydow, bunun şimdiye kadar herhangi bir uygulama veya oyunda ilk dört yıllık süreçte kaydedilen en yüksek meblağ olduğunu söyledi. Sydow açıklamasında “Bu, belirli bir çeyrekte, tüketici harcamaları açısından bir oyundan daha iyi performans gösteren ilk uygulama” ifadelerini kullandı.

Enders’te medya analisti olan Jamie MacEwan da şunları söyledi:

“Bazı gençler Facebook hesaplarını tamamen kapattı. Birleşik Krallık’ta 18-24 yaş arası gençler TikTok’ta; Facebook, Instagram ve WhatsApp’ta geçirdikleri zamanın toplamı kadar zaman geçiriyor. Uygulamalarda geçirilen zaman için kıyasıya bir rekabet sürüyor. İzlenme süresi açısından TikTok şu an en hızlı en geniş çapta büyüyen uygulama. Aynı zamanda en çok tercih edilen konumunda.”

 

İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU