ABD'de mahkeme karar verdi: "HIV pozitif bireyler ordudan atılamaz"

"20 yılda HIV pozitif bireyler lehine verilen muhtemelen en büyük karar"

1990 tarihli Engelli Amerikalılar Yasası, HIV pozitif bireylere ayrımcılık yapılmasını yasaklıyor (AFP)

ABD'nin Virginia eyaletindeki federal mahkeme, HIV pozitif bireylerin yalnızca sağlık durumları yüzünden orduda görevden alınamayacağına ya da işe alınmalarının engellenemeyeceğine karar verdi.

Yargıç Leonie Brinkema çarşamba görülen duruşmada ABD Hava Kuvvetleri'nin, HIV sebebiyle iki askerin görevden alınma kararını iptal etmesini emretti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı nedenden dolayı başvurduğu komisyona kabul edilmeyen askere dair kararın da iptal edilerek tekrar değerlendirilmesine hükmedildi.

Pentagon, HIV pozitif askerlerin ABD dışında konuşlandırılmasını yasaklıyordu. Bu kişilerin subay olması da engelleniyordu.

18 yıl ABD ordusunda görev yapan Nick Harrison, 2011'de hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra askeri avukat olarak atanmak için başvurmuştu. Ancak HIV pozitif olduğu gerekçesiyle başvurusu reddedildi.

Adları açıklanmayan iki kişiyse, HIV sebebiyle yurtdışında konuşlandırılmamaları gerekçe gösterilerek ABD Hava Kuvvetleri tarafından görevden alınmıştı.

Üç kişi de Pentagon'a karşı 2018'de dava açmıştı.

Richard Roe ve Victor Voe takma adı verilen iki asker, tedavideki ilerlemenin tıbbi bakımın kolayca sağlanabileceği ve başka kişilere bulaşma riski olmadığı anlamına geldiğini savunmuştu.

Yargıç Brinkema, Pentagon'un HIV'i feragat gerektiren kronik bir rahatsızlık olarak kabul etmesinin bilimsel olmadığına karar verdi. Bu kişilere, rutin ilaç tedavisi gerektiren kronik rahatsızlıklarla yaşayan diğer ordu personelinden farklı davranılmasının adil olmadığını söyledi.

Öte yandan Pentagon, HIV'li kişilerin orduya alınmasını veya askeri akademilerde görevlendirilmelerini hâlâ yasaklıyor. Yeni karar, orduya alındıktan sonra teşhis konan askerlerle ilgili.

ABD Adalet Bakanlığı'nın kararı temyiz mahkemesine götürme hakkı var.

Davacıların avukatı Peter Perkowksi, kararı "önemli bir zafer" diye niteledi:

20 yılda HIV pozitif bireyler lehine verilen muhtemelen en büyük karar.

Davada yer alan avukatlardan Kara Ingelhart da ABD ordusunda görev yapan yaklaşık 2 bin HIV'li askere yönelik ayrımcılığa son verildiğini ifade etti.

 

Independent Türkçe, AP, NBC News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU