Pakistan siyasetinde kaos: Kutuplaşmanın sonu nereye varacak?

İktidar ve muhalefetin birbirlerine "hain" diye seslendiği ülkede demokratik kurumların zayıflığı, ordunun politik gücü, radikal İslam'ın yükselişi, yoksulluk ve yolsuzluk endişe yaratıyor

Han'ın görevden alınmasının ardından sokaklara dökülen pek çok destekçisi, "Amerika'nın dostları haindir" dedi (AFP)

Pakistan'da Başbakan İmran Han'ın pazar gününün ilk saatlerinde güvensizlik oylaması sonucunda görevden alınması, dünya basınının ilgisini çekti. 

ABD'nin New York Times (NYT) gazetesinin Afganistan'la Pakistan'daki temsilcileri Christina Goldbaum ve Salman Masood'un imzalarıyla yayımlanan analizde de ülkedeki durumun geleceği ele alındı. 

"Pakistan kaotik bir siyasi faslı kapattı ama zirve noktası bu olmayabilir" başlığını taşıyan analizde İmran Han'ın görevden alınmasının ardından ülkede gerginlik ve kutuplaşmanın artabileceği belirtildi. 

Boston Üniversitesi Pardee Küresel Çalışmalar Okulu'nun başındaki Adil Najam, gazetecilere şöyle konuştu:

Pakistan'da şahitlik ettiğimiz şeyin hükümet değil siyaset değişimi olduğuna gün geçtikçe daha çok aklım yatıyor.

Aşırı kişisel saldırı retoriği, ötekine yönelik içten nefret ve iki tarafın da birbirini hain ilan etmesi, siyasetin yapısını önümüzdeki ay ve yıllarda belirleyecek.

İmran Han'a yönelik güvensizlik oylamasının destekçileri tarafından Anayasa ihlaliyle engellenmesinin ardından geçen bir haftada siyasi ortamın daha da gerildiği yazıda aktarıldı. 

Muhaliflerin hamlesinden "dış güçleri" sorumlu tutan İmran Han ve muhaliflerin bu süreçte yaptıkları konuşmalarda birbirlerini "hain" olarak nitelediği vurgulandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Goldbaum ve Masood'un aktarımına göre, askerler hükümet binaları etrafında konuşlandırıldı. Cumartesi gecesi Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulunularak Han'ın Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Kamer Cavid Bajva'yı görevden alma ihtimalinin önü kesildi.

Pazar günü güvensizlik oylamasının ardından Han ve destekçileri üzülürken, pek çok kişi durumun askeri müdahaleye gerek kalmadan çözüldüğünü düşünerek seviniyordu. 

Ancak Han'ın muhaliflerini Amerikalı yetkililerle işbirliği içindeki hainler olarak nitelemesi, bu iddianın ABD ve Pakistan'daki muhatapları tarafından yalanlansa da pazar günü farklı kentlerde sokaklara çıkan on binlerce kişi, bu söylemleri tekrarlıyor. 


Ayrıca Han'ın ordunun desteğiyle gelip askerlerle sorun yaşadıktan sonra gitmesi, ülkenin demokrasisinin geleceğine dair soru işaretleri doğurdu. 

ABD merkezli Brookings Enstitüsü'nde görev yapan Pakistan uzmanı Madiha Afzal, ülkedeki durumu şöyle anlattı:

Bu sivil bir hükümetin müesses nizamın, yani Pakistan ordusunun, gözünden düşmesiyle iktidardan düştüğü tarihi örgüye uyuyor.

NYT'deki analize göre, gelecek aylarda yapılacak seçim de bu kutuplaşmış ortamda daha fazla gerginliğe yol açabilir. Uzmanlar, İmran Han'ın görevde kalmak için yaptığı manevralarla birlikte bir Pakistan Başbakanı'nın ilk kez bu kadar açıkça Anayasa'yı ihlal ettiğini belirtti.

Yaygın kitlesel desteğini yeniden toparlayarak tekrar iktidara gelebilecek olan Han'ın devleti kullanarak gazetecileri ve muhalifleri susturmaya çalışmasının endişe yarattığı aktarıldı. Bu tavrın, diğer elitler tarafından sürdürülmesinin önünde pek fazla engel olmadığı ifade edildi. 

Demokratik kurumların zayıflığıyla birlikte radikal İslam'ın yükselişi, ordunun siyasetteki gücü, yoksulluk ve yolsuzluk, ülkenin geleceğine yönelik tehditler olarak sıralandı. 


Independent Türkçe, New York Times, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU