Kadınlar haziran ayında da erkek şiddetine maruz kaldı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Bianet'in erkek şiddetiyle ilgili hazırladığı raporlarda hayatını kaybeden kişilerin sayısı farklı, şiddet ise aynı

Fotoğraf: AA

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, hazırladığı raporda 2019 yılının ilk yarısında 214, Haziran ayında 40 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

Bianet'ten Evrim Kepenek'in hazırladığı raporda ise ilk altı ayda 160, Haziran ayında 34 kadının öldürüldüğünü tespit etti.

İki rapor arasındaki rakamsal olarak fark olsa da, haziran ayında da erkek şiddetinin devam ettiği sonucu değişmedi.

Ekonomik bahane, boşanma, reddetme

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, haziran ayında işlenen cinayetlerden 8’inin şüpheli ölüm olarak kaydedildiğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

21 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi. 

Raporda 2 kadının ekonomik bahaneyle, 9 kadının boşanmak istemesi, barışma teklifini reddetmesi ve arkadaşlık isteğini geri çevirdiği gerekçeleriyle öldürüldüğü ifade edildi. 

214 kadının 100'ünün faili aile üyesi

Platform ayrıca, yılın ilk yarısında öldürülen 214 kadının 100'ünün aile üyeleri tarafından öldürüldüğünü, 63'ünün ise katilinin tespit edilemediğini belirtti. 

Kadınlar en çok evlerinde öldürülüyor

Haziran ayında erkekler tarafından öldürülen 40 kadının 3'ünün yolda, 1'inin parkta, 1'inin arazide, 1'inin arsada, 4'ünün sokak ortasında öldürüldüğüne dikkati çeken Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 25 kadının ise evinde öldürüldüğüne vurgu yaptı. Platforum raporuna göre kadınlar, en çok evlerinde can güvenliğinden yoksun kalıyor.

Cinayetin yanında fuhuşa zorlama, çocuğa cinsel istismar, taciz de var

Bianet'ten Evrim Kepenek'in raporunda ise, erkekler tarafından en az 34 kadının öldürüldüğü bilgisinin yanı sıra, 43 kadının seks işçiliğine zorlandığı, en az 35 çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu ve en az 34 kadının taciz edildiği ifade edildi. 

İki trans kadını darp eden erkekler hakkında işlem yapılmadı

Raporda, haziran ayında erkekler tarafından öldürülen 34 kadından birinin trans kadın olduğu tespit edilirken, iki trans kadının erkekler tarafından darp edildiği ve haklarında hiçbir işlem yapılmadığı bilgisi verildi.

Bakanlık sorulara cevap vermiyor, sivil toplum kendi çabalarıyla rapor hazırlıyor

Adalet Bakanlığı'nın 2009'a kadar açıkladığı verilere göre kadın cinayetleri 2002-2009 arasındaki 7 yıllık sürede yüzde bin 400 arttı.

Bakanlığın verilerinde 2002 yılında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2009 yılında bu rakam bin 11'i buldu.

Bakanlık, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki sorulara dahi cevap vermediği için eleştirilirken, konuyla ilgili çalışma yapan sivil toplum kuruluşları kendi çabalarıyla cinayetlere ilişkin raporlar hazırlıyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU